Proiectil neexplodat, găsit într-un copac înalt de peste 30 de metri

Publicat: 29 07. 2020, 16:04
Actualizat: 06 04. 2021, 18:13
Proiectil neexplodat, găsit într-un copac înalt de peste 30 de metri / Sursă Foto: Cătălin Cojocaru

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. Constantin Ene” din județului Bacău, a fost solicitată să intervină în comuna Oituz, în vederea asanării terenului de un proiectil rămas neexplodat. Proiectilul exploziv provenea din timpul primului război mondial, fiind încastrat în tulpina unui fag înalt de peste 30 de metri, transmite Cătălin Cojocaru, corespondent Gândul.

Muniția a fost distrusă pe locul descoperirii

„Având în vedere faptul că muniția avea deja mijlocul de inițiere armat și deterioriat, fiind periculoasă la mișcare, a fost luată decizia ca aceasta să fie distrusă pe locul descoperirii. În acest sens s-a procedat la neutralizarea prin explozie controlată a proiectilului cu luarea tuturor măsurilor de protecție a mediului înconjurător, fără a fi însă necesară evacuarea populației din zonă. Doi subofițeri împreună cu ofițerul coordonator, au reușit să obțină un efect maxim al intervenției, cu impact minim asupra mediului și în special asupra arborelui „gazdă” care a nu a fost afectat în nici o proporție.” – Mr. Andrei Grecu – purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. Constantin Ene” al județului Bacău.

Oituzul ascunde și astăzi muniție de război

Zona Oituz e cunoscută din timpul primului război mondial, atunci când soldații români au intrat în istorie cu deviza –  „Pe aci nu se trece!”, deviză care a funcționat în cele trei episoade principale ale bătăliilor de la  Mărăști, Mărășești și Oituz. Pe teritoriul comunei băcăuane încă mai există muniție neexplodată din timpul primului război mondial.

„Mulțumim pe această cale tuturor factorilor responsabili care ne-au sprijinit și au acordat credit unei intervenții atât de dificile, fără de care aceasta misiune nu ar fi avut un real succes. Amintim cu această ocazie obligațiile cetățenilor care, accidental pot descoperi muniții rămase neexplodate, de a apela numărul unic de urgență 112 și de a nu le atinge sau mișca de pe loc indiferent de situație. Acestea încă pot face victime!” – a completat Mr. Andrei Grecu – purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. Constantin Ene” al județului Bacău.