Provocări la înființarea unei firme sau a unui PFA

Publicat: 23 03. 2022, 16:10
Actualizat: 23 03. 2022, 16:14

Înființarea unei firme sau a unui PFA poate fi un proces dificil mai ales atunci când ești freelancer/antreprenor la început de drum. Citește în continuare care sunt principalele provocări la înregistrarea unei forme legale și ce poți face pentru a le depăși.

Principalele provocări la înființarea unei firme sau a unui PFA

Din păcate, procesul de înființare a unei firme sau a unui PFA nu este unul simplu și lipsit de provocări. Iată care sunt principalele piedici de care te poți lovi la început de antreprenoriat sau de freelancing.

Birocrația

Este marea provocare a antreprenorilor atât la înființare, cât și ulterior, când pot apărea diverse modificări precum schimbare punct de lucru/sediu, închidere/deschidere punct de lucru, schimbare coduri CAEN, schimbare asociații/administratori (în cadrul SRL) etc.

Aspecte precum:

  • mersul la instituții
  • timpul pierdut
  • statul la cozile de la ghișeele instituțiilor

… duc la o eficiență scăzută și îngreunează procesul de înființare.

Procedurile întortocheate și cantitatea de formulare necesare

Începând cu înființarea firmei, fiecare procedură de la Registrul Comerțului presupune nu doar multă birocrație și timp pierdut, ci și proceduri întortocheate și multe formulare.

Dosarul cu șină

La provocările amintite deja se adaugă și nelipsitul dosar cu șină, care încă este solicitat la depunerea actelor în varianta clasică, la ghișeu. Astfel, documente care pot fi transmise cu ușurință prin mijloace electronice, sunt încă cerute atât la înființare, cât și pentru diferite modificări ce apar ulterior înființării.

Alegerea denumirii firmei

Dacă în cazul înființării unui PFA numele se stabilește rapid (fiind numele și prenumele titularului la care se adaugă sintagma “persoană fizică autorizată”), în cazul unui SRL este nevoie de inspirație și de mai multe variante de nume.

Erorile apărute în actul constitutiv

Încă sunt mulți antreprenori care aleg să-și redacteze singuri actul constitutiv, însă acest lucru poate duce la apariția unor erori, și astfel, la îngreunarea procesului de înființare a firmei.

Ce poți face pentru a le depăși?

În ultimii ani digitalizarea a pătruns pe toate palierele făcând mediul de afaceri mai prietenos și mai accesibil. Astfel, o soluție la îndemână pentru facilitarea procesului de înființare a unui SRL sau de înființare a unui PFA este varianta digitală, un exemplu în acest sens fiind platforma StartCo.

Cum poți depăși aceste provocări cu ajutorul platformei StartCo?

  1. Poți alege denumirea firmei folosind generatorul de nume pus la dispoziție GRATUIT pe platformă.
  2. Îți poți înființa firma sau PFA-ul rapid, simplu, fără dosare cu șină, fără timp pierdut, 100% online și oricând ai timp. Un mare beneficiu este că în schimbul unui onorariu modic scapi de stresul completării documentelor și de redactarea actului constitutiv, iar în doar câteva zile ai garantat firma ta.
  3. Poți face oricâte modificări ai nevoie, fără deplasări la ONRC.

Oricâte provocări implică antreprenoriatul, există întotdeauna și soluții. Important e să o alegi mereu pe cea mai optimă.