REACȚIE. Gabriela Firea, despre construcția unui mega-proiect imobiliar la Romexpo: „Terenul nu poate fi cedat gratuit. Este neconstituțional!” Cine se află în spate?!

Publicat: 03 06. 2020, 15:52
Actualizat: 05 06. 2020, 10:02

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, susține că un teren de la Romexpo, pe care Camera de Comerț împreună cu un investitor privat vrea să construiască un mega-proiect imobiliar, nu poate fi cedat gratuit. Edilul spune că această acțiune ar fi neconstituțională și ar încălca Codul Administrativ.

„Am fost ieri la audieri, la Comisia economică a Senatului în legatură cu Romexpo. Mihai Daraban, șeful Camerei de comerț, vrea sa i se transfere cu titlu gratuit terenul de la Romexpo, prin Legea Camerei de Comert. Proiectul este neconstituțional și încalcă Codul Administrativ, care prevede că bunurile proprietate privată a statului pot fi date în administrare, concesionare ori pot fi închiriate. Articolu 363 al Codului prevede și vânzarea, dar prin licitație publică. Deci terenul nu poate fi cedat gratuit”, a declarat pentru G4Media.ro Gabriela Firea.

Complex cu 14 turnuri la Romexpo

Potrivit edilului, dacă s-ar fi interesat la Primăria Capitalei, cei care intenționează să dezvolte proiectul imobiliar  „ar fi aflat că există o Notificare în baza Legii 10 și proces pe rol, deci nu este sigur nici măcar că statul este proprietar. Nu poate fi transferat un imobil pe care statul nu e clar daca îl are sau nu în proprietate”, a mai spus Firea.

Camera de Comerț și Industrie a României și Grupul Iulius, controlat de omul de afaceri ieșean, Iulian Dascălu, vor să construiască la Romexpo un complex foarte mare, cu 14 turnuri, unele cu peste 40 de etaje.

Complexul ar urma să fie ridicat pe un teren care aparține statului  și e concesionat Camerei de Comerț.

G.Firea: Primăria vrea să facă o sală polivalentă la Romexpo

Gabriela Firea a mai declarat că Primăria Capitalei intenționa să amenajeze la Romexpo, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, o sală polivalentă numită Nadia Comaneci, precum și alte facilități de interes public.

„Dacă domnul Iulian Dascălu cumpără terenul de la statul român, poate construi orice dorește. Sau se poate face un parteneriat public – privat: statul pune terenul la dispoziție și domnul Dascălu banii, dar atunci profitul unei eventuale investiții se împarte între stat și privat, așa cum este legal și moral”, a mai spus Firea.

Investiția de la Romexpo este estimată la 2,9 miliarde euro

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentari PMP, PSD și ALDE și prevede modificarea Legii camerelor de comerţ din România nr.335/2007. Una dintre principalele prevederi ale proiectului este transferul gratuit al terenului Romexpo București de la stat către Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR).

Investiţia în proiectul de la Romexpo estimată la o valoare totală de peste 2,87 miliarde de euro şi va fi realizată etapizat, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerț.