Satul uitat din România care ar putea deveni o destinație turistică de vis pentru români

Publicat: 11 04. 2024, 14:51
Actualizat: 11 04. 2024, 15:04

România este plină de locuri extrem de frumoase, care îți taie repirația, desprinse parcă din poveștile cu zâne și feți-frumoși. Despre multe locuri de poveste știu prea puțini oameni, astfel că acestea rămân, parcă, suspendate în timp. 

Însă, nu toate locurile superbe din țara noastră sunt cunoscute. De exemplu, satul Breb din Maramureș este un loc superb, unde autoritățile locale au planuri mărețe.

Mai exact, se dorește reabilitarea a 12 căsuțe tradiționale. Patru dintre ele sunt locuite de bătrâni singuri. De cealaltă parte, restul de opt case vor putea fi vizitate de turiști. Această acțiune face parte dintr-un proiect finanțat prin PNRR, care are o valoare de 5,1 milioane de lei.

Acest program este derulat de consiliul Județean, în parteneriat cu primăria Ocna Șugatag, de care aparține satul Breb. De altfel este pentru prima oară când există un astfel de proiect la noi în țară.

Satul Breb este atestat documentar, sub numele actual de Breb, în 1715. La 20 martie 1360 (Hódpatakfalwa) este menționat sub numele de Vallis Olahalis sau Hodpataka, care s-ar traduce prin „satul pârâului cu brebi” (brebul fiind un animal european înrudit cu castorii din America.

Satul Breb se află în partea central-nordică a depresiunii Maramureș, în partea superioară a bazinului râului Mara pe piemontul nordic al masivului Gutâi, la 25 km de Sighetu Marmației și la 52 km de capitala de județ Baia Mare. Împreună cu Hoteni Și Sat Șugatag, satul Breb aparține de comuna Ocna Șugatag de care îl despart 7 km.