Cornel Coman, actorul de succes care a murit la 44 ani. A jucat în două filme despre MIHAI VITEAZUL și l-a avut ca frate pe propriul tată

Publicat: 16 04. 2024, 19:09
Actualizat: 18 04. 2024, 17:56
FOTO ILUSTRATIV - TEATRU BULANDRA.Sursa Foto: Mediafax Foto

Cornel Coman, născut într-o familie cu situație materială bună pe 14 iunie 1936, în localitatea Livezile, județul Vrancea, avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți actori ai „epocii de aur”. 

Dar povestea sa a avut un final tragic.

Cornel Coman, actorul care era frate cu propriul tată

Tatăl lui Cornel Coman, Alexandru, avea o afacere. Magazinul său îi aducea profit suficient pentru a-și întreține familia. Dar după 1944, când comunismul s-a instalat în România, el a fost considerat „chiabur”. Averea familiei a fost confiscată.

Cornel a fost înfiat de bunicul său. Practic, Cornel și Alexandru Coman erau „frați”. După ce a absolvit Liceul „Unirea” din Focșani, a urmat studiile la Facultatea de Teatru și a debutat în actorie la Teatrul de Stat din Brașov.

S-a angajat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra”.

A jucat în două filme despre Mihai Viteazul

Ca unul dintre cei mai talentați actori ai generației sale, Cornel Coman a jucat în peste 40 de filme. Printre ele au fost „Mihai Viteazul”, „Buzduganul cu trei peceți”, „Pentru Patrie”, „Ecaterina Teodoroiu”, „Totul pentru fotbal”, „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu”, „Iancu Jianu zapciul/haiducul”,  și „Drum în penumbră”.

A jucat și în serialele „Războiul Independenței” și „Cireșarii”. S-a îndrăgostit de Margareta Pogonat și s-a căsătorit cu Letiția Maria care i-a născut un fiu.

Cornel Coman a murit pe scenă

Cornel Coman a murit la 44 ani, pe 14 ianuarie 1980. Potrivit relatărilor vremii, „i s-a făcut fulgerător rău, pe scenă”.

S-a prăbușit, „cutremurat”, după ce a îmbogățit cinematografia românească.

„A fost o pasăre cântătoare rară, care a zburat din pomul constelației noastre prea devreme, dureros de devreme”, scria despre Cornel Coman, actorul Ion Besoiu în Revista noastră, la 9 martie 1981.  A primit premiul ACIN pentru întreaga activitate.

Citește și: Oana Pellea, despre faptul că vocea lui AMZA Pellea a fost dublată în „Mihai Viteazul”: „Tata a suferit enorm” Ce spune despre Irina Margareta Nistor