Studiu: Alimentele ultraprocesate cresc RISCUL de boli de inimă, cancer și diabet de tip 2

Publicat: 29 02. 2024, 17:33
Sursa foto: Shutterstock

Alimentele ultraprocesate (UPF) sunt direct legate de 32 de efecte nocive pentru sănătate, inclusiv un risc mai mare de boli de inimă, cancer, diabet de tip 2, sănătate mintală negativă și deces prematur, potrivit celei mai ample analize pe acest subiect din lume.

Creșterea rapidă a consumului de FUP, cum ar fi cerealele, batoanele proteice, băuturile carbogazoase, mâncarea rapidă și mâncarea gata preparată în întreaga lume, este motivul pentru prima analiză globală cuprinzătoare, scrie theguardian.com.

Mai mult de jumătate din dieta medie în Statele Unite și Regatul Unit este formată din alimente ultraprocesate. O dietă care cuprinde până la 80% UPF este normală pentru unii, în special pentru persoanele mai tinere, mai sărace sau din zonele defavorizate.

Dietele bogate în UPF pot fi periculoase pentru multe aspecte de sănătate, conform unui studiu publicat în BMJ. Cercetătorii au spus că rezultatele analizei, la care au participat aproape 10 milioane de oameni, au arătat că trebuie luate măsuri pentru a preveni și a reduce expunerea la UPF.

Profesorii de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din SUA, Universitatea din Sydney și Universitatea Sorbona din Franța au fost printre instituțiile de top care au participat la cercetare.

„În general, au fost găsite asocieri directe între expunerea la alimente ultraprocesate și 32 de parametri de sănătate care cuprind mortalitatea, cancerul și rezultatele privind sănătatea mentală, respiratorie, cardiovasculară, gastrointestinală și metabolică”, au concluzionat ei în revista BMJ.

Au continuat, spunând: „Expunerea la alimente ultraprocesate a fost corelată cu un risc mai mare de rezultate negative pentru sănătate, în special rezultate cardiometabolice, tulburări mentale comune și mortalitate. Aceste rezultate oferă o justificare pentru dezvoltarea și evaluarea eficacității utilizării măsurilor bazate pe populație și pe sănătatea publică pentru a viza și a reduce expunerea alimentară la alimente ultraprocesate pentru a îmbunătăți sănătatea oamenilor.”

Alimentele ultraprocesate au un conținut ridicat de zahăr

Alimentele ultraprocesate, cum ar fi gustările și produsele de patiserie ambalate, băuturile carbogazoase, cerealele zaharoase și mâncărurile gata preparate sau gata preparate, trec prin mai multe procese industriale și adesea conțin coloranți, emulgatori, arome și alți aditivi. În plus, aceste produse au adesea un conținut ridicat de zahăr, grăsimi și/sau sare, în timp ce sunt lipsite de fibre și vitamine.

FUP a fost legat de probleme de sănătate în studiile anterioare, dar nicio analiză cuprinzătoare nu an oferit până acum o evaluare completă an evidenței în acest domeniu.

Pentru an acoperi acest decalaj, cercetătorii au efectuat o analiză umbrelă, un rezumat al dovezilor de înaltă calitate, din 45 de meta-analize care au inclus 14 articole de cercetare care au legat UPF de rezultate dăunătoare pentru sănătate.

Articolele de analiză au fost toate publicate și au implicat 9,9 milioane de oameni în ultimii trei ani. Nimic dintre acestea nu a fost finanțat de companiile care au fost implicate în producția UPF.