Subvenția pentru gazele folosite la încălzirea centralizată a municipiilor se ridică la aproape 42 de milioane de lei, doar pentru două luni. Cine sunt beneficiarii

Publicat: 17 01. 2022, 17:59
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a anunțat, luni, că valoarea primei tranșe prin care sprijină autoritățile locale pentru încălzirea pe bază de gaze naturale se ridică la aproape 42 milioane de lei. Este vorba de sumele care acoperă doar lunile noiembrie și decembrie 2021.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a aprobat repartizarea către bugetele locale ale unor unități administrativ-teritoriale a primei tranșe, în valoare de 41.997.515,16 lei, din subvenția de compensare a costurilor legate de achiziția gazelor naturale necesare producerii energiei termice în sistem centralizat pentru sezonul rece 2021-2022, a transmis, luni, instituția.

Autoritățile locale, încurajate să depună cereri

Suma repartizată este aferentă consumului de gaze naturale din lunile noiembrie și decembrie 2021, potrivit cererilor depuse de unitățile administrativ-teritoriale până la această dată. Ulterior, la cererea administrațiilor locale, vor fi alocate alte fonduri în următoarele tranșe, după cum a precizat ministrul.

„Sprijinim, prin această măsură, cetățenii și autoritățile locale în plata facturilor pentru încălzire. Încurajez autoritățile locale eligibile, care au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, produsă pe bază de gaze naturale, să depună cerere”, a declarat ministrul Cseke Attila, citat în comunicatul de presă.

La nivel național, 31 de localități sunt eligibile pentru subvenție. Astfel, pentru luna noiembrie, Arad, Bacău, Oradea, Brașov, Constanța, Giurgiu, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Iași, Ploiești, Sibiu, Timișoara, Tulcea, Bârlad și Focșani vor primi suma totală de 26.434.682,70 lei.

Conform anexei transmise, municipiul Iași primește cea mai mare sumă, de peste 4,5 milioane de lei. Acesta este urmat de Ploiești (4,2 milioane de lei) și Timișoara (4,1 milioane lei).

Pentru luna decembrie, va fi alocată suma totală de 15.562.832,46 lei pentru municipiile Oradea, Giurgiu, Timișoara și Focșani. În acest calup, compania municipală din Timișoara – Colterm, aflată în insolvență – a primit „grosul”, de aproape 11 milioane de lei.

Legea bugetului de stat pe 2022 prevede 400 milioane de lei pentru această linie de finanțare, potrivit sursei citate.