Țara în care persoanele depistate cu Covid ar putea fi plătite de autorități. Care este condiția, pentru a primi banii

Publicat: 22 01. 2021, 12:31
Actualizat: 22 01. 2021, 12:38
Foto: Pixabay.com

Guvernul de la Londra ia în calcul o măsură prin care persoanele din Marea Britanie care se testează pozitiv pentru COVID-19 și se autoizolează să primească o plată unică în valoare de 500 de lire sterline, echivalentul a aproximativ 560 de euro.

Planul este luat în calcul pentru a convinge cât mai mulţi oameni să se testeze şi să recurgă la autoizolare, în cazul în care se dovedeşte că sunt infectaţi cu coronavirus.

Conform datelor autorităţilor britanice, doar 17% dintre persoanele cu simptome de COVID-19 se duc să facă testul, pentru că oamenii se tem că îşi vor pierde locul de muncă şi, implicit, veniturile de subzistenţă, dacă încetează munca din cauza bolii.

Propunerea de a-i plăti pe oameni pentru a se testa şi a se autoizola în caz de nevoie figurează într-un document elaborat de Departamentul de Sănătate şi Asistenţă Socială din cadrul Ministerului Sănătăţii britanic, condus de ministrul Matt Hancock.

Dorinţa de a evita autoizolarea este cea mai mare oprelişte semnalată în calea testării”, se menţionează în document.

Sursa citată adaugă că doar una din patru persoane aflată în situaţia care reclamă autoizolarea recurge la această măsură pentru întreaga perioadă de 10 zile şi doar 15% continuă să lucreze.

Suma pusă la bătaie de autorități: 2 miliarde de lire/lună din bugetul Marii Britanii!

Dacă propunerea va fi adoptată, cabinetul britanic va trebui să aloce 2 miliarde de lire sterline pe lună sau 453 de milioane de lire sterline pe săptămână pentru astfel de plăţi, în cazul în care rata de infectare va ajunge la 60.000 de cazuri pe zi. Rata de infectare în prezent este de aproximativ 45.000 cazuri pe zi.

Pentru determina, astfel, o schimbare în atitudinea şi în mentalitatea oamenilor, documentul respectiv  prevede ca „oricine este testat pozitiv la coronavirus, indiferent de vârstă, situaţia profesională sau de capacitatea de a lucra de acasă, va fi eligibil pentru plata de sprijin pentru testare şi urmărire (TTSP, Test and Trace Support Payment)”.

Persoanele care nu pot beneficia de acest ajutor financiar

Din schema curentă sunt excluşi proprietarii micilor afaceri, cei care sunt propriii lor angajaţi, lucrătorii independenţi şi părinţii ai căror copii au fost trimişi în autoizolare.

Schema în vigoare în prezent prevede că doar o parte dintre cei cu venituri mici şi care nu pot lucra de acasă sunt eligibili pentru plata celor 500 de lire sterline.

Se aşteaptă ca noua schemă să fie sprijinită de comisia guvernamentală însărcinată cu operaţiunile pandemice şi, în acelaşi timp, să fie puternic contestată de ministrul de finanţe Rihsi Sunak, din cauza costurilor imense.

Între timp, OMS averizează: Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie, prezentă în cel puţin 60 de ţări şi teritorii

 Varianta britanică a coronavirusului continuă să se răspândească în întreaga lume, fiind prezentă deja în 60 de țări și teritorii, a anunțat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP, potrivit Agerpres.

Varianta sud-africană, care, la fel ca cea britanică, este mult mai contagioasă, se răspândeşte mai lent şi este prezentă în 23 de ţări şi teritorii, cu 3 mai mult decât la data de 12 ianuarie, a precizat OMS în analiza sa epidemiologică săptămânală.

În acest moment, OMS monitorizează răspândirea altor două tulpini care au apărut în Brazilia. Una dintre ele a fost depistată în Japonia, unde au fost infectate patru persoane sosite din America de Sud.

În prezent, există puţine informaţii disponibile pentru a se putea şti dacă transmisibilitatea sau severitatea sunt modificate de aceste noi variante”, a notat agenţia ONU, subliniind însă că unele dintre caracteristicile genetice similare necesită studii mai aprofundate.