Un chirurg de top din Marea Britanie și-a INSCRIPȚIONAT inițialele pe ficatul unui pacient. Cum a justificat gestul

Publicat: 16 03. 2024, 22:55

Simon Bramhall, unul dintre cei mai renumiți experți în transplanturi, și-a a făcut un gest extrem de straniu în timpul unei operații de urgență. Bărbatul nu lucrează ca medic, dar scrie thrillere medicale.

O femeie cunoscută sub numele de pacienta A, care suferă de insuficiență hepatică acută, era pe punctul de a primi un transplant de ficat într-o zi obișnuită în august 2013 la Spitalul Queen Elizabeth din Birmingham. Cu toate acestea, The Guardian scrie că toată lumea a fost uimită de ceea ce a descoperit după intervenție: inițialele „SB” erau inscripționate pe suprafața ficatului său recent transplantat.

În dimineața zilei de 21 august 2013, a avut loc incidentul. Un transplant de urgență a fost singura modalitate prin care pacienta a putut supraviețui, deoarece era pe punctul de a muri.

Responsabil pentru incident a fost Bramhall, un chirurg hepato-pancreato-biliar de renume mondial. El era printre cele mai importante resurse umane ale Spitalului Queen Elizabeth la vremea respectivă, având sute de operații în curs și un prestigiu internațional. Cu toate acestea, preocupări semnificative cu privire la moralitatea și comportamentul său în sălile de operație au apărut ca urmare a acțiunii sale neașteptate.

Deși operația pacientului A a fost inițial finalizată cu succes, descoperirea urmelor arse a provocat o investigație internă.

S-a descoperit că noul ficat al pacientului nu funcționa corespunzător la câteva zile după operație. Un alt chirurg a fost șocat când a descoperit semne clare ale intervenției lui Bramhall pe suprafața ficatului pacientului, inițialele „SB” arse.

Întreaga comunitate medicală s-a confruntat cu controverse și discuții după ce Bramhall a fost suspendat temporar.

Cum a motivat specialistul gestul straniu

Bramhall și-a recunoscut fapta și a motivat-o ca un gest de umor negru, o modalitate de a ușura tensiunea din sala de operație. El susține că nu a avut nicio influență emoțională asupra pacientului și că niciodată nu a vrut să facă pacientului rău sau disconfort. Cu toate acestea, rezultatele actului său nu au fost deloc distractive.

Potrivit mărturiilor colegilor și pacienților, a fost perceput ca fiind neprofesional și nepotrivit. A rămas întrebarea principală: a fost Bramhall doar o consecință a unei culturi care acceptă și chiar susține comportamente controversate în sălile de operație sau a fost doar un caz izolat?

Medicii chirurgi spun că Simon Bramhall suferă de o supraîncărcare cognitivă în timpul unei intervenții chirurgicale critice. Bramhall caracterizează acest sentiment ca fiind „tipul de stres pe care aș spune că foarte puțini oameni îl simt”. Această presiune puternică poate avea un impact neașteptat asupra deciziilor și comportamentului chirurgului.

Conștientizarea faptului că „toți chirurgii au schelete în dulapurile lor” este prezentă chiar și în rândul chirurgilor foarte apreciați, cum ar fi Henry Marsh. Prin urmare, arată că Bramhall nu este singurul chirurg care a avut comportamente controversate în timpul operațiilor. În schimb, există o mulțime de cazuri în care practicile profesionale sunt ascunse în industria medicală.