Cum reușește un fermier român să facă profit și în afara sezonului: „Ai producție din iunie până în noiembrie”
Un bărbat din comuna Mârșani, județul Dolj, a dat lovitura cu o afacere în agricultură. Acesta cultivă căpșuni și are o producție bogată, care se va opri abia în noiembrie, când dă bruma, transmite Observator.news.ro.
Un fermier din Mârșani, pe nume Bogdan, a început, acum câțiva ani, o afacere de familie.
„Sunt stoluri care fructifică tot anul și pe acestea le plantez fie în vară-toamnă, august-septembrie, fie în primăvară. Dacă le plantezi în august-septembrie o să ai producție din mai anul viitor până în noiembrie, dacă le plantezi în martie, cum este plantația aceasta, o să ai producție din iunie până în noiembrie” a explicat cultivatorul Bogdan Gugu.
Alături de părinții săi a început să cultive căpșuni pe terenul de două hectare, cu o investiție totală de 40.000 de euro.
„Succes e cu timpul, nu plantezi doar o dată și vezi succesul într-un an, succesul se acumulează în timp, în 4-5 ani și putem să spunem că avem succes” a mai spus Bogdan Gugu.
Bogdan recunoaște că mediul climatic din zonă este perfect pentru cultivarea căpșunilor, deoarece nu este nevoie de foarte multă apă.
„Ne trezim la 5 și ceva, merg și iau fetele că avem de cules zi de zi, noi suntem de la 6 până la 12 încercăm să culegem, să onorăm comenzile” a povestit mama lui Bogdan, Veronica Gugu.
Bărbatul aduce fructele comandate, chiar la ușa clienților, iar oamenii sunt încântați deoarece prețurile rămân neschimbate tot anul.
„Dacă vrem calitate și vrem încă să avem gustul acela bun pe care îl cunoaștem, atunci putem să dăm un ban în plus și să-i încurajăm până la urmă, sunt producătorii noștri locali” a explicat un cumpărător.
Un kilogram de căpșuni se vinde acum în piață cu 25 de lei. Costă, ce-i drept, cu câţiva lei mai mult decât fructele de import care se vând în supermarket, dar sunt proaspete, mult mai gustoase şi – mai ales – culese din România.
FOTO: Envato