Un primar intenționează să facă referendum pentru a schimba denumirea unui sat și a deveni vizibil pe Google Maps

Publicat: 13 10. 2020, 10:07
Marin Scurtu, edil de 6 mandate în Optași-Măgura,

Pe drumul dintre Pitești și Slatina, Marin Scurtu, edil de 6 mandate în Optași-Măgura, vrea să reintroducă denumirea Paris a satului, prin referendum.

Care este povestea satului Paris?

“Negustori parizieni care frecventau zona își făceau tabără aici, pe malul râului Vedea. Așa a rămas numele locului de Paris”.

Paris a devenit cunoscut la nivel național anul trecut, când același edil a prezentat, mândru, un miniturn Eiffel la intrarea în fostul sat. Precum și o intrare originală în comuna Optași: o construcție circulară din opt ași, cărți de joc așezate în jurul unui ax. Azi, după alegeri, Marin Scurtu, PSD, promite că nu se oprește aici, potrivit Libertatea.

“Trebuie să atragem turiști, chiar dacă folosim o latură amuzantă, să-i spunem”.

Edilul spune că optași vine de la opt ostași care s-au stabilit aici în vechima e, care au trăit aici acum câteva sute de ani.

 

Foto: Libertatea

 

Însă, denumirea satului a fost schimbată prin referendum în 2004, când comunele Optași și Măgura s-au unit, iar satul Paris a rămas un cartier din satul Optași.

”E mai complicată treaba. Până în 1968, Parisul era sat. Apoi, s-au unit comunele de aici, Optași și Măgura. În 2004, s-a despărțit de noi comuna Sârbii-Măgura și am făcut un referendum. Din păcate, s-a făcut o greșeală acolo, n-am mai întrebat și de fostele sate. Și a rămas unul singur, Optași”.

Parisul, fost sat, e acum un cartier din Optași și nu figurează pe Google Maps

Pentru a reveni la vechea denumire a satului, edilul are o solutie:

” Ar mai trebui să facem un referendum pentru a reveni la satul Paris. Ar fi o idee, să știți. Poate facem. Doar să vrea lumea. Știți, e mai complicat, trebuie să se schimbe buletinele, altele…”

Cum ajungi la Paris?

Ce-i drept, dacă o iei din drumul european spre Paris, mergi în gol. Niciun indicator, doar un drum pitoresc prin câmp și, la finalul lui, o mână de case aruncate de-a stânga și de-a dreapta uliței.