Unele companii aeriene ar putea limita accesul la bordul aeronavelor: Doar călătorii care s-au vaccinat anti-COVID-19 ar avea voie să se îmbarce

Publicat: 12 01. 2021, 10:40
Actualizat: 12 01. 2021, 10:40
Unele companii aeriene ar putea limita accesul la bordul aeronavelor: Doar călătorii care s-au vaccinat anti-COVID-19 ar avea voie să se îmbarce / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Unele companii aeriene și anumiți agenți comerciali au anunțat faptul că ar putea limita accesul la serviciile furnizate astfel încât acestea să fie accesibile doar pentru persoanele care s-au vaccinat anti-COVID-19.

Vaccinul anti-COVID-19 nu este totuși unul obligatoriu. Însă un start-up din Statele Unite ale Americii a dezvoltat deja o tehnologie care ar putea fi folosită de companiile aeriene și agenții economici: camerele video care pot „citi” un card sau un cod QR.

O țară lucrează la dezvoltarea „paşaportului de vaccinare”: „Ne așteptăm să existe cerințe și în alte ţări”

Un „paşaport de vaccinare”, care va fi în formă digitală și care le-ar putea permite celor care au fost vaccinaţi anti-COVID-19 să călătorească în ţări unde se cer astfel de documente, se afșă în curs de dezvoltare.

„Ne așteptăm să existe cerințe și în alte țări – (n.r. cei care vor să intre pe teritoriul țării) să prezinte la intrarea pe teritoriul lor documente privind vaccinarea. Se poate folosi aici un paşaport de vaccinare danez”, a indicat Ministerul danez al Sănătăţii într-un comunicat.

„Paşaportul” ar putea fi lansat în primele luni ale acestui an, urmând să fie accesat prin intermediul site-ului danez pentru sănătate publică, a menţionat ministerul.

Momentan nu se știe dacă va fi disponibil şi prin intermediul unei aplicaţii, adaugă Reuters.

Criticii au atras atentia că un astfel de pașaport va pune o presiune enormă asupra vaccinării, ceea ce ar putea face mai dificilă implementarea corectă a campaniilor de vaccinare.

Anul trecut, Estonia a afirmat că testează un „paşaport digital de imunitate” pentru a-i depista pe cei care s-au vindecat după infectarea cu noul coronavirus şi au dobândit o oarecare imunitate, deşi încă sunt semne de întrebare în legătură cu durata acesteia.

De asemenea, anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat că lucrează la un certificat de vaccinare electronic, un smart-card galben, o versiune digitală a carnetelor de vaccinare de culoare galbenă folosite în mai multe ţări.