„Verișoara” dietei mediteraneene, tot mai populară. Ce este dieta atlantică

Publicat: 18 02. 2024, 14:51
Fotografie cu caracter ilustrativ

Dieta tradițională din nordul Portugaliei și nord-vestul Spaniei, cunoscută sub numele de „dieta atlantică”, poate conține câteva indicii pentru o mai bună sănătate a inimii și un risc mai mic de a muri prematur din cauza cancerului sau bolilor de inimă, potrivit unor studii efectuate în Europa.

Cel mai recent studiu, publicat recent în JAMA Network Open, a constatat că dieta a redus, de asemenea, incidența sindromului metabolic, o combinație de tensiune arterială crescută, glicemie crescută, trigliceride crescute și grăsime abdominală, o combinație care crește riscul de boală coronariană, diabet, accident vascular cerebral și alte afecțiuni grave de sănătate.

Dieta se bazează pe alimente cultivate în acea parte a Europei, la fel ca faimoasa sa „verișoară”, dieta mediteraneană.

„Acesta este un studiu important, deoarece confirmă că principiile dietei mediteraneene tradiționale, care a fost studiată cel mai intens, pot fi aplicate și altor culturi”, a spus dr. Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health și profesor de medicină generală la Harvard Medical School din Boston, pentru CNN.

Deoarece se bazează pe plante cultivate local, dieta atlantică ajută, de asemenea, la protejarea planetei, contribuind la atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite, au remarcat autorii studiului.

„Aceasta este o demonstrație că o astfel de dietă, cu accent pe aprovizionarea locală în măsura în care acest lucru este practic, oferă beneficii atât oamenilor, cât și planetei”, a spus dr. David Katz, specialist în medicina preventivă, fondator al True Health Initiative.

Ce este dieta atlantică

Dieta atlantică include pește proaspăt, în special cod, dar și unele produse din carne roșie, lactate, leguminoase, legume proaspete, cartofi (consumați de obicei în supe de legume), pâine integrală și un consum moderat de vin. Deși o parte din meniu poate fi unică în acea parte a Portugaliei și Spaniei, o dietă similară poate fi găsită în unele părți din Cehia, Polonia și Marea Britanie, spun experții.

În comparație, dieta mediteraneană este pe bază de plante, cea mai mare parte a fiecărei mese fiind concentrată pe fructe și legume, cereale integrale, fasole și semințe și un accent puternic pe uleiul de măsline extravirgin.

La fel ca dieta mediteraneană, dieta atlantică se concentrează pe mâncărurile gătite în casă și servite în familie, cu accent pe interacțiunile sociale dintre prieteni și rude. Socializarea din timpul meselor și mersul zilnic pe jos sau cu bicicleta reprezintă fundamentul acestei diete.

Sursa foto: Shutterstock