Marea Britanie: Autoritățile le interzic turiștilor să aducă brânzeturi și carne din Europa, pentru a preveni o EPIDEMIE
:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.gandul.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fprofimedia-0985305103-1280x853.jpg)
Guvernul britanic le-a interzis temporar turiștilor să aducă brânzeturi și produse din carne din Uniunea Europeană, în încercarea de a preveni răspândirea febrei aftoase.
Începând de sâmbătă, călătorii care revin în Marea Britanie se confruntă cu o interdicție la transportul de mezeluri și brânză, inclusiv în sandvișuri, din cauza epidemiei de febră aftoasă de pe continent.
Lista produselor restricționate include carnea de porc, vită, miel, oaie, capră, vânatul, alte produse obținute din aceste cărni (de exemplu cârnați), laptele și produse lactate precum unt, brânză și iaurt.
Restricțiile se aplică indiferent dacă bunurile sunt ambalate sau cumpărate din magazinele din aeroporturi, conform BBC.
Produsele vor fi confiscate și distruse, iar în „cazuri grave” persoanele care încearcă să le introducă în Marea Britanie ar putea fi amendate cu până la 5.000 de lire sterline.
Decizia vine după o interdicție anterioară privind produsele similare din Germania, Ungaria, Slovacia și Austria, după o creștere a cazurilor de boală în acele țări.
Restricțiile se aplică persoanelor care sosesc în Marea Britanie, dar nu în Irlanda de Nord, Jersey, Guernsey sau Insula Man.
Febra aftoasă este un virus extrem de infecțios care provoacă vezicule în gura animalului și sub copite și poate provoca șchiopătare și probleme de hrănire. Virusul nu prezintă niciun risc pentru oameni și în prezent nu există cazuri de febră aftoasă în Marea Britanie.
Orice produs de origine animală, cum ar fi carnea și lactatele, poate fi contaminat cu febră aftoasă.
Există îngrijorări că, dacă produsele contaminate intră în Marea Britanie, chiar dacă sunt concepute pentru consumul uman, există șansa ca acestea să fie consumate de animale – de exemplu, dacă sunt aruncate într-un mod care ar putea duce la contactul cu animalele sălbatice sau domestice.
Uniunea Națională a Fermierilor salută decizia autorităților
În 2001, o epidemie de febră aftoasă în Marea Britanie a dus la sacrificarea a milioane de animale. Deși au existat doar 2.000 de cazuri confirmate, peste șase milioane de oi, bovine și porci au fost sacrificate. Acest lucru se datorează faptului că fiecare dintre aceste cazuri a însemnat o fermă unde toate animalele au fost ucise și cadavrele arse.
Ultimul caz de epidemie de febră aftoasă din Marea Britanie a avut loc în 2007, deși acesta a fost mult mai mic, cu doar opt ferme infectate, toate concentrate într-o zonă mică a țării.
Tom Bradshaw, președintele Uniunii Naționale a Fermierilor (NFU), a declarat că Guvernul a acționat cu rapiditate când a introdus interdicția inițială și că NFU se bucură că interdicția acum este prelungită.
„Atât timp cât sursa febrei aftoase rămâne neidentificată în unele părți ale Europei, controalele mai stricte la frontieră sunt esențiale”, a spus el. „Este imperativ să avem un plan cuprinzător de biosecuritate interguvernamentală, susținut de investițiile necesare și care ar plasa aceste restricții pe o bază legislativă permanentă”.
Guild of Fine Food, care reprezintă comercianții cu amănuntul independenți din sectorul de alimente și băuturi, a declarat că interzicerea „bunătăților de sărbători” a fost „pripită”, dar a adăugat că a adus politica Guvernului britanic pentru turiști mai mult în conformitate cu restricțiile deja impuse întreprinderilor mici.
„Industria alimentară și a băuturilor susține în mod absolut faptul că trebuie să ne protejăm fermierii și că biosecuritatea este primordială”, a declarat John Farrand, director general al Guild of Fine Food.
Cu toate acestea, el a spus că „birocrația” implementată după Brexit a adăugat „constrângeri semnificative” pentru micii importatori și exportatori de alimente și băuturi.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: