VIDEO | Femeile vor carieră și nu copii

Publicat: 14 12. 2022, 06:30
Actualizat: 14 12. 2022, 14:26

This browser does not support the video element.

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, a fost invitatul lui Ion Cristoiu într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a declarat că a crescut foarte mult vârsta medie a femeilor la prima naștere, dar și cea a femeilor în raport cu toate nașterile. Urmăriți aici, integral, emisiunea „Față în față cu Ion Cristoiu”.

„S-a schimbat foarte mult comportamentul femeii. Înainte de revoluție aveau un alt statut în societate. Acum merg la universitate, au studii superioare. Nu întâmplător a crescut foarte mult vârsta medie a femeilor la prima naștere, dar și cea a femeilor în raport cu toate nașterile. Dacă la începutul anilor ’90 era undeva la 22-23 de ani, acum s-a ajuns la 27-28 de ani.

Nevoia de a face carieră e înaintea dorinței de a face copii. Contează foarte mult dorința femeii de a face o carieră. De asemenea, nu mai există această diferență mare dintre mediul rural și cel urban. Înainte, în mediul rural exista un număr mult mai mare de nașteri. Acum, situația s-a echilibrat. Mai există diferențe între județe. Moldova încă are o rată mare a natalității.

Sunt județe care și înainte de ’89 aveau o rata a natalității foarte mică. E vorba și de cultura care a fost transmisă”, a declarat președintele Institutului Național de Statistică.

Acesta a vorbit și despre Franța, care are o rată a natalității ridicată în raport cu ceea ce se întâmplă în alte țări din Occident. „E o excepție în ceea ce privește numărul natalității. E o țară atipică. Efectele nu pot fi de pe o zi pe alta.

Începând din anii ’60 și până acum câțiva ani au avut o rată a natalității foarte ridicată, care a dus la o creștere a populației cu aproape 10 milioane de locuitori. E o excepție la nivel european. Celelalte țări și-au păstrat/au crescut populația rezidentă prin migrația internațională și mai puțin pe baza creșterii naturale a populației.

Contează foarte mult și factorul cultural, după cum contează și factorul economic. În cazul în care condițiile economice sunt favorabile, climatul în familie poate fi unul favorabil pentru a avea un număr mai mare de copii.”

Emisiunea o puteți urmări pe gandul.ro, pe pagina de Facebook Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.