Finanțare IMM. Încep plățile la granturile pentru capital de lucru. Ministerul Economiei a anunțat cum decurge procedura

Publicat: 09 03. 2021, 12:56

Publicarea Bugetului 2021 în Monitorul Oficial permite onorarea plăților pentru contractele de ajutor de stat din Măsura 2 – Capital de lucru. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a anunțat marți care va fi ordinea în care vor fi făcute transferurile bancare și cât durează întreaga procedură.

Conform reprezentanților MEAT, vor fi disponibile imediat aproximativ 150 milioane de euro. „Este important să știți că procedura de plată durează efectiv o săptămână, până ce banii ajung la bănci, iar ele pot începe plățile către beneficiari”, se arată în comunicatul de presă transmis marți.

Guvernanții explică întregul circuit pe care îl au fondurile destinate granturilor întreprinderilor mici și mijlocii. Ministerul Economiei primește fondurile de la Trezoreria statului, le înaintează agenției teritoriale, care, la rândul ei, le trimite la bancă. Simultan, pentru operativitate, se trimite contractul aprobat, pentru semnare, către beneficiar.

Odată acceptat de acesta, suma se transferă imediat. Conform reprezentanților ministerului, dacă nu apar defecțiuni în sistem,  se pot onora până la o mie de plăți pe zi.

Ordinea este generată de înscriere, respectiv de modul cum au fost înregistrate numerele de identificare în Registrul Unic Electronic (număr RUE). În cadrul Măsurii 2, sunt de plată în total 650 de milioane de euro.

Alte 500 de milioane euro ar putea fi alocate în scurt timp. Ministerul Economiei a anunțat că va propune o Ordonanță de Urgență care să grăbească plățile, fondurile pentru această măsură fiind acum alimentate din două surse, POC și React EU, iar deblocarea restului de finanțare e îngreunată.

Suma maximă pe care a putut-o cere un solicitant la granturi pentru capital de lucru este de 150.000 de euro.

În data de 5 martie figurau 22.226 solicitări de finanțare pe Măsura 2, suma totală cerută fiind de 5,25 miliarde lei, respectiv aproape de 1,3 miliarde euro. Erau admise 16.692 ce totalizau 4,3 miliarde lei, echivalentul a aproape 900 milioane euro. Dintre toate acestea, doar 3.047 erau deja plătite, totalizând un miliard lei (200 milioane euro).