Premieră: Institutul de Excelență în Antreprenoriat (idEA) a creat primul accelerator de business universitar din România

Publicat: 22 03. 2021, 13:17

Institutul de Excelență în Antreprenoriat  (idEA) a lansat RAU Accel, primul accelerator de business universitar din România, în cadrul Universității Româno-Americane, urmând USH Accel si UMFCD Accel, acceleratoare pentru studenții dn cadrul Universității Spiru Haret și Universității de Medicina și Farmacie Carol Davila din București.

Studenții  vor învăța de la antreprenori de success, practicieni de specialitate și experți din diverse domenii cum să pună bazele unei afaceri proprii în IT, tehnologie, fintech, blockchain, responsible business, medtech sau e-health.

Creatorul acestor programe, Institutul de Excelentă în Antreprenoriat (idEA), înființat în 2020 de o echipă cu vastă experiență în programe de accelerare a startupurilor dar și în investiții, este un ONG dedicat zonei antreprenoriale având drept scop educarea, promovarea și facilitarea accesului la finanțare a startup-urilor din România.

idEA își propune să dezvolte ecosistemul antreprenorial și să accelereze startup-uri într-un sistem modern și eficient. Printre cele mai cunoscute proiecte idEA se află și Commons accel, unul dintre programele de accelerare a startupurilor cu cele mai bune rezultate din ultimii ani.

Încurajăm creșterea ecosistemului de antreprenori români, conectarea cu alți stakeholderi relevanți, transferul de know-how, experiență și resurse, precum și accesul la finanțare –  Matei Dumitrescu, fondator idEA

Matei Dumitrescu este cunoscut în lumea antreprenorială ca un expert în accelerare de business, el făcând parte din Investment-Ready Program din Viena încă din 2013, fiind apoi co-director în Founder Institute, iar in 2019 înființând unul dintre cele mai apreciate programe de accelerare pentru startupuri, Commons Accel. Nu în ultimul rând Matei Dumitrescu, este cunoscut în mediul de investiții ca fiind partener in Roca X, precum și vicepreședinte al Techangels

LA finalizarea programelor din cadrul acceleratoarelor vor avea o viziune mai clara asupra afacerii lor, un pitch bine structurat si organizat, un model de business validat si profitabil, precum si o strategie de marketing potrivita. In plus ei au la dispozitie spatii de birou pentru desfasurarea activitatii, mentori dedicati, experti in domeniu dar le vor fi intermediate si intalniri cu potentiali clienti sau investitori. De altfel, toate aceste programe se vor finaliza cu un DemoDay unde se vor prezenta public cele mai bune afaceri create in perioada de accelerare.

Din echipa care se va ocupa de pregătirea studenților înscriși în acceleratoare universitare fac parte Peter Barta, Dragoș Nicolaescu și alți antreprenori și mentori cunoscuți, iar organizarea va fi coordonată de Diana Ciobanete, vice-președinte iDea, Partener Smart Impact Capital și director al Commons Accel.

Participanții vor primi îndrumare din partea a peste 30 de mentori de top, care au răspuns pozitiv misiunii de a educa o nouă generație de antreprenori pentru România. Printre primii care au confirmat implicarea lor se află Gregoire Vigreux, președinte La French Tech, Philip Choban, fondator Telios, Florin Grozea, fondator Mocapp, Andrei Dudoiu, fondator Seedblink, Cristina Daianu, CEO Dentons, Cristian Negrutiu, CEO Sparking Capital, Alexandru Bogdan, CEO Roca X sau Daniela Șerban, fondator ARIR.

”Am construit aceste acceleratoare autentice, independente, cu singurul scop de a scoate din program startupuri bine pregătite, cu fondatori capabili să construiască un business sustenabil”, explică Diana Ciobănete.

Prima sesiune inspirațională a avut deja loc joi, 18 martie a.c., pentru studenții Universității
Româno-Americane (URA) și a adus în fața participanților antreprenori trecuți prin programe de
accelerare în urma cărora au construit businessuri de succes și a căror experiență poate constitui un
model pentru viitorii antreprenori.

“Ne propunem să amplificăm semnificativ aceste beneficii şi să susţinem inovaţia,
creativitatea şi educația în afaceri, prin oferirea de oportunităţi de finanţare a ideilor de succes
dezvoltate de către studenţi – Lucian Botea, prorector al Universității Româno-Americane.

În Universitatea Spiru Haret acceleratorul va fi lansat la sfarșitul lunii martie, iar în Aprilie
pornesc sesiunile de accelerare si pentru viitorii antreprenori din Universitatea de Medicină și
Farmacie Carol Davila.