Niță: Exploatarea gazelor de șist va trebui să fie acceptată de majoritatea statelor

Publicat: 02 10. 2014, 13:30
Actualizat: 23 03. 2019, 22:00

Ministrul Economiei a declarat că România are un avantaj extraordinar, pentru că dispune de toate resursele energetice posibile.

Niță a menționat Uniunea Europeană are o mare problemă cu importurile de gaze naturale.

„Chiar dacă unii nu vor fi de acord cu mine, vă spun categoric că pe termen scurt va reveni în Europa producția de energie pe bază de cărbune și, în același timp, de gaze naturale lichefiate. Sunt deja state care își iau măsuri foarte precise în acest sens”, a spus Niță, menționând că pe termen scurt acestea sunt soluțiile.

Niță a mai arătat că, pe temen lung, vor trebui abordate noi surse de energie.

„Exploatarea gazelor de șist va trebui să fie acceptată de majoritatea statelor, precum și faptul că legăturile, interconectările dintre state trebuie să fie cât mai puternice”, a spus Niță, adăugând că un alt obiectiv strategic al țării noastre este de a se interconecta cu majoritatea statelor din regiune, inclusv Turcia, în așa fel încât să putem exporta energie.

„Tendința aceasta că avem prea multă producție de electricitate și nu trebuie să mai construim alte obiective energetice este greșită, pentru că în perspectiva a patru, cinci, șase ani, unele grupuri energetice vor fi înlocuite și altele vor dispărea, astfel că trebuie să ai capacitate de a dezvolta alte sectoare”, a mai spus Niță.

„Putem, în regiune, să fim jucătorul principal în acest domeniu și sunt convins că acest lucru să va întâmpla”, a mai declarat Constantin Niță, dând exemplul descoperirilor de gaze naturale din Marea Neagră sau faptul că România dispune de resurse energetice pentru celelalte domenii.

„Putem să ne asigurăm securitatea energetică în viitorul cât mai apropiat”, a mai declarat ministrul Economiei.

Niță a precizat că există zone pe care România le poate exploata cu mare eficiență și a menționat că unul din obiectivele pe care le are în perioada următoare este de a diversifica schimburile comerciale.