Eveniment istoric. Ce se întâmplă acum e fără precedent în istoria Bisericii

Publicat: 23 03. 2013, 13:56
Actualizat: 30 07. 2014, 14:59

Doi bărbați în alb, un papă în exercițiul funcțiunii și un papă emerit, se întâlnesc sâmbătă la reședința pontificală de vară din Castel Gandolfo, la sud de Roma, acesta fiind un moment inedit în istoria Bisericii Catolice, care se confruntă cu numeroase provocări, scrie MEDIAFAX.

La zece zile de la alegerea sa, papa argentinian merge cu elicopterul, sâmbătă la prânz, în acest sat în care Joseph Ratzinger s-a retras în liniște și rugăciune de la demisia sa, la 28 februarie.

În pofida curiozității pe care o generează această întâlnire istorică, Vaticanul a prevăzut să comunice puține informații. Ceea ce își vor spune papa emerit, în vârstă de 85 de ani, și succesorul său cu nouă ani mai tânăr, va rămâne un secret.

Vaticanul a anunțat ora la care va sosi papa (13.15 ora României) dar nu și cea la care va pleca, semn că cei doi vor să își acorde suficient timp. Ei vor lua prânzul împreună.

Subiectele nu lipsesc pentru Biserică: „noua evanghelizare”, persecuțiile împotriva creștinilor, reforma Curiei, contestațiile, scandalurile bănești și sexuale, în special teribilul scandal privind abuzurile sexuale împotriva copiilor.

Potrivit presei italiene, Benedict al XVI-lea ar fi redactat un memorandum de 300 de pagini pentru succesorul său.

Cei doi ar urma să discute despre „Vatileaks”, dosarul scurgerii de documente confidențiale, în privința căruia cardinalii la pensie au desfășurat o anchetă paralelă și au redactat un raport care nu a fost transmis decât noului papă.

Înainte de a demisiona, Benedict al XVI-lea a dat asigurări în privința „supunerii sale necondiționate” față de viitorul papă și că se va retrage din lume, fără să mai aibă o viață publică.

De la alegerea sa, Jorge Bergoglio i-a telefonat de două predecesorului său, ultima dată marți, cu ocazia zilei de Sfântul Iosif, care a fost chiar ziua în care a fost întronizat.

Vaticanul a declarat că papa emerit, care locuiește la Castel Gandolfo cu patru laici consacrați „Memores Domini” care îl serversc, a privit la televizor alegerea succesorului său și slujba inaugurală.

Cei doi bărbați se cunosc de multă vreme: la conclavul din 2005, Jorge Bergoglio a fost principalul contracandidat al lui Joseph Ratzinger și reprezenta o orientare mai deschisă și socială printre cardinali. Dar el a preferat să se retragă din cursă.

Ei au temperamente profund diferite: Joseph Ratzinger este rezervat în fața mulțimii, în timp ce Jorge Bergoglio este spontan, merge în întâmpinarea oamenilor și caută să limiteze la maxim onorurile care înconjoară un papă.

Joseph Ratzinger, din respect față de tradiție, din lipsă de spontaneitate și fără îndoială pentru că nu îi place inovația și nu are încredere în tot ce este spectaculos, nu a improvizat decât foarte rar.

Totuși, Jorge Bergoglio a păstrat moștenirea predecesorului său condamnând „dictatura relativismului”, vineri, în fața diplomaților.

În aproape toate discursurile sale, el s-a referit într-o manieră sau alta la Benedict al XVI-lea: modalitate de a spune că, chiar dacă a adoptat o schimbare radicală de stil, există o continuitate în doctrină.

În privința problemelor sociale, de exemplu, Joseph Ratzinger și Jorge Bergoglio împărtășesc poziții conservatoare, fie că este vorba despre căsătoriile între persoane de același sex, fie de avort sau eutanasie – atingeri aduse „creației” pentru Biserica Catolică.

Popularitatea extremă de care se bucură Francisc dă naștere regretului pentru unele figuri de la Vatican, care consideră că este nedrept faptul că populația pare deja să-l fi uitat pe papa german.

Când se va instala, în mai, în fosta mănăstire de pe colinele Vaticanului, papa emerit va fi la doar câțiva pași de birourile lui Francisc. O învecinare inedită și delicată va începe atunci, iar cei doi se vor putea întâlni în grădinile micului stat.