„FREE GICĂ”. Cum o petiție pe Internet pentru eliberarea lui Gică Popescu este inutilă

Publicat: 06 03. 2014, 18:08

Grațierea individuală este acordată de către președintele țării, fiind un drept acordat șefului statului prin Constituție. Articolul 94 din Constituție prevede că printre atribuțiile președintelui este și aceea de a acorda grațierea individuală. Grațierea colectivă pentru o categorie de infracțiuni poate fi dată de către Parlament.

În cazul lui Gică Popescu, președintele Traian Băsescu este cel care acordă grațiere în final. Totuși, potrivit legii, el nu decide singur. În lege se precizează că președintele cere Ministerului Justiției un aviz consultativ. În cazul lui Gigi Becali, avizul MJ pentru grațiere a fost unul negativ.

Legea prevede însă că grațierea individuală poate fi solicită de inculpat sau de către rudele acestuia. „Cererea de grațiere individuală, împreună cu actele anexate, se adresează Președintelui României și poate fi făcută de:  a) persoana condamnata, aparatorul ori reprezentantul legal al acesteia;  b) sotul persoanei condamnate, ascendentii, descendentii, fratii, surorile ori copiii acestora, precum si de aceleasi rude ale sotului persoanei condamnate. „, se arată în legea 546/2002, legea privind grațierea și procedura acordării grațierii.

Astfel că și în cazul lui Gică Popescu grațierea poate fi cerută de către el însuși, de avocații săi sau de către familia sa. Astfel că o petiție înaintată de către personalități publice, precum Crin Antonescu, devine inutilă dacă grațierea nu este solicitată de Gică Popescu sau rudele sale.