LOVITURĂ DE TEATRU! Atac la Crin Antonescu. „Am vorbit deja cu Ponta”

Publicat: 26 02. 2014, 15:12
Actualizat: 29 07. 2014, 19:10

Călin Popescu Tăriceanu a făcut astăzi un apel la președintele PNL, Crin Antonescu, să revină asupra deciziei de rupere a USL, în caz contrar el fiind cel care își va asuma rolul refacerii alianței cu PSD.  

„Nu voi accepta decizia luată ieri. A fost luată pe baza unor afirmații false, furnizate colegilor mei și au fost induși în eroare. Am vorbit cu Victor Ponta dacă dorește să continue proiectul USL și mi-a dat asigurări că da. Fac un apel la Crin Antonescu și îi solicit să revină asupra dreciziei. Dragă Crin, dacă tu nu-ți vei asuma responsabilitatea, o voi face eu. Îi voi cere primului ministru Victor Ponta să-și mențină toate angajamentele luate în USL, față de PNL, respectiv menținerea tuturor pozițiilor în structurile centrale și locale, listele comune la Parlamentul European, cât și un lucru foarte important, susținerea unui candidat liberal la Președinția României”, a susținut fostul premier, anunțând că va avea o întâlnire cu liderul PSD pentru a discuta situația.

Tăriceanu a explicat că mutarea se bazează pe faptul că întreaga criză din USL a fost provocată de „orgolii” și „nimicuri”

„Nu a fost o dispută ideologică în USL. Au existat neînțelegeri, dar asta nu înseamnă că trebuia să se ajungă la un divorț. Am fost protagoniștii unui spectacol jalnic, unde orgoliile au prevalat. Este evident că astfel de subiecte minore, de nimicuri, nu pot fi cauza unui proiect de importanță națională”, a spus el.

El a anunțat că se adresează prin acest mesaj susținătorilor săi, cetățenilor României și celor care au votat USL.

Anunțul lui vine la nicio zi după ce Delegația Permanentă a PNL a decis ruperea USL, decizia ca liberalii să iasă de la guvernare fiind ferm contestată de Tăriceanu. „Este o decizie pripită”, a spus fostul premier, precizând încă de marți seara că se gândește să demisioneze din PNL.

Călin Popescu Tăriceanu este unul dintre fondatorii PNL, în 1990, devenind în 2005 și președintele partidului, funcție pe care a pierdut-o în 2009 în fața lui Crin Antonescu.

În perioada 2004-2008, după ce Traian Băsescu a câștigat primele alegeri prezidențiale, în fața lui Theodor Stolojan,  Tăriceanu a fost numit premier al României, în fruntea Alianței Dreptate și Adevăr.

Una dintre cele mai importante dispute pe care le-a avut cu Traian Băsescu este și momentul în care Tăriceanu a anunțat, în 2006, că retrage trupele de militari români din Irak, decizie vehement criticată de președinte.

În aprilie 2007, Călin Popescu Tăriceanu a decis demiterea miniștrilor PDL, formând la momentul respectiv un nou guvern împreună cu UDMR. La votul de învestitură, PSD a votat alături de PNL. Chiar și după moțiunea de cenzură din octombrie 2007, inițiată chiar de social-democrați, guvernul Tăriceanu a rămas în picioare.