Președintele Camerei inferioare a Parlamentului olandez a propus ÎMPĂRȚIREA Belgiei între Franța și Olanda
:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.gandul.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fprofimedia-0976963793-1280x853.jpg)
Președintele Camerei inferioare a Parlamentului olandez, Martin Bosma, i-ar fi propus ambasadorului francez, François Alabrune, în timpul unui dineu, ca cele două țări să împartă Belgia.
Informația a fost prezentată în mai multe publicații olandeze, cum ar fi NRC, dar și belgiene, cum ar fi La Libre și Le Soir.
Potrivit unei surse a publicației olandeze NRC, ambasadorul și câțiva parlamentari prezenți au fost uimiți să-l audă pe Martin Bosma spunând că „Olanda vrea ca Flandra să i se alăture. Valonia va putea apoi să meargă la Franța”.
Flandra, partea de nord a Belgiei, cu o populație vorbitoare de flamandă, a făcut parte din Țările de Jos până în 1585.
În vârstă de 60 de ani, Martin Bosma este președintele camerei inferioare a Parlamentului din Țările de Jos (oficial, “Camera a doua a Stărilor Generale”) și membru al Partidului pentru Libertate (PVV), un partid de extremă-dreapta fondat în urmă cu aproape douăzeci de ani de Geert Wilders, câștigător al alegerilor parlamentare olandeze din 2023.
Bosma a explicat apoi, fără a intra în detalii:
„Într-o seară ca asta, vorbim despre politică și da, despre lucruri care s-ar putea în cele din urmă întâmpla”.
Această propunere a unei „Olande Mari” este în concordanță cu comentariile lui Geert Wilders, liderul Partidului pentru Libertate, cu privire la faptul că Flandra s-ar putea alătura Olandei, conform Le Figaro.
Această idee de anexare a Flandrei la Țările de Jos este foarte populară în rândurile Vlaams Belang, un partid flamand de extremă-dreapta care militează în favoarea unui stat flamand independent.
„Oamenii nu sunt încă pregătiți mental pentru asta”
În 2021, actualul prim-ministru al Belgiei, naționalistul Bart De Wever și-a reafirmat el însuși dorința de lungă durată ca Flandra să devină parte a Țărilor de Jos.
Partidul lui De Wever, N-VA, are inclusă în statutul său crearea unei republici flamande, care ar implica destrămarea de facto a Belgiei.
„Nu am renunțat niciodată la acest vis: ca toți vorbitorii de olandeză să trăiască din nou împreună într-o zi”, a explicat De Wever în 2021:
“Ar fi una dintre cele mai puternice economii din lume. Porturile Anvers și Rotterdam ar putea fuziona pentru a deveni poarta de intrare în economia Europei de Nord-Vest. Sună ca o poveste fantastică. Oamenii nu sunt încă pregătiți mental pentru asta.”
„Dacă aș putea muri ca olandez din sud, aș muri mai fericit decât ca belgian”, a adăugat el.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Premierul Belgiei vrea să acorde un nou pachet de ajutor FINANCIAR către Ucraina