Adrian Axinte, românul din Birmingham care trăiește ca-n anii 1000

Publicat: 17 07. 2016, 16:09
Actualizat: 15 02. 2019, 03:16

„Suntem 20 de prieteni și reconstituim regatul anglo-saxon dintre anii 900-1100. Este un fapt obișnuit, un joc social acest Reenactment în Marea Britanie. Le spunem oamenilor istoria, învață lucruri esențiale despre cum a fost, într-un fel interactiv. Noi ne situăm pe vremea cuceririlor vikingilor. Vikingii au hărțuit două secole regatele anglo-saxone, până când acestea s-au unit.”

O așezare de secol 10 făcută de oamenii secolului 21

„Ne adunăm în weekend într-o fostă fermă, la vest de Birmingham. Proprietarul a făcut acolo un sanctuar de animale nedorite, abandonate, lovite, sălbatice și domestice. Acolo, pe o parte din fermă, reconstituim o așezare din anii o mie. Este o proiecție a noastră, documentată, bineînțeles. Case din lut, de o cameră, din lemn, stil bordeie. Avem și o sală mai mare pentru ospețe și judecăți.”

De unde îmbrăcămintea, încălțările? De unde coifurile?

„Există un întreg comerț. Poți să-ți cumperi orice îți dorești, din orice secol. Există rețele de obiecte pentru Reenactment. Unele lucruri le-am cusut chiar eu, altele le-am cumpărat sau adaptat. De exemplu, mi-am luat o ie destul de largă din România și o folosesc drept cămașă de secol 10. Este, nu-i așa, o proiecție, o creație a noastră. Nu poți avea costumație de secol 10, vă dați seama! Altă tunică a mea este umplută cu păr de cal, când o dau jos după Reenactment miros tot a bălegar.”

Cum se întâmplă o reconstituire?

„În weekend vin orășenii cu tot cu copiii lor și-i privesc pe oamenii ce-și trăiesc visul de secol 10. Ce văd? Bătălii, dialoguri despre strategii, dar și ateliere hand made. În fierărie, de exemplu, se fabrică pe loc tot felul de mici obiecte de efect. Copiii se amuză, se minunează. Este ca-n jocurile lor de strategie de pe net.   

Luptele sunt reale?

„Un lucru este sigur. Ne antrenăm câteva luni. Și există reguli foarte stricte. Nu ai voie să lovești la cap. „Tricou-șold” este regula. Dar ține de antrenamentul intens. Atunci, când ne luptăm, o facem serios, dar fără, repet, să ne pricinuim răni grave și nici intenționate. Aici își spun cuvântul antrenamentele. De asemenea, scenele sunt suportabile pentru copii, adică, ne luptăm, îndemnăm sau înjurăm cu moderație.”

Ce înjurături?

Sunt permise cele pentru urechile copiilor: „Copil nevrednic, comparații cu porcii, insultat de originea incertă, nu se știe cine-i tatăl, mama.”

În ce secol trăiește Axinte?

„Când se lasă seara, când spectacolul se încheie, când uiți că ai facebook, apusul îți intră în sânge. Nu mai știi în ce secol ești. Pulpa de miel sfârâie în proțap și bei mied sau cidru cu prietenii din același corn. Nu contează secolii. Prețuiești clipa.”