Cum văd americanii vizita premierului Ponta în China

Publicat: 02 09. 2014, 21:51
Actualizat: 03 09. 2014, 22:20

Statele Unite nu sunt deloc îngrijorate de apropierea, formală sau nu, a Guvernului român de China. Acesta este semnalul pe care l-a transmis, marți, Dean Thompson, Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA.

„Noi avem o relație foarte robustă cu China. Știu că primul-ministru și membri ai echipei sale sunt acum acolo. Nu sunt deloc îngrijorat de o posibilă rupere a – nu știu dacă i-aș spune „axă” – legăturilor dintre România și SUA ori dintre România, UE și NATO. Aici și-a pus România încrederea și în funcție de ea și-a făcut planurile pentru viitor. Este o zonă în care continuăm să colaborăm, pentru a ne asigura că alianța noastră devine și mai puternică, iar aceste legături devin mai concrete”, a spus Thompson, într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului gândul.

Întrebat dacă nu crede că există loc pentru o schimbare de direcție în acest capitol, diplomatul american a răspuns: „Nu văd niciun semnal că s-ar putea întâmpla așa ceva. Pe măsură ce mergem mai departe, împreună cu România… am văzut că liderii politici, indeferent de partid, și-au exprimat solidaritatea cu SUA și cu Europa și există un angajament din partea lor”.

„Ponta a spus că România este mândră de prietenia tradițională cu China și că admiră Partidul Comunist Chinez pentru felul în care și-a condus poporul pe calea socialistă”, relata azi, cu și mai multă mândrie, chinezii de la xinhuanet.com despre vizita premierului român (mai multe, AICI).

Cine este Dean Thompson

Dean Thompson are peste 20 de ani de experiență în diplomație. Înainte să vină la București, cel mai înalt post diplomatic deținut până acum, a fost consul în Calcutta, India. Anterior, a mai avut posturi în misiunile diplomatice americane din Sri Lanka, Paraguay și Bangladesh.

Până la venirea unui nou ambasador american la București, Thompson este Însărcinat cu Afaceri ad interim.

La mai bine de un an și opt luni de la plecarea lui Mark Gitenstein din România, Administrația Obama încă nu a făcut o nominalizare pentru un nou ambasador american. De altfel, țara noastră este singurul stat NATO care nu are nici măcar propunere de ambasador, o situație explicată de americani și oficialii români deopotrivă prin problemele politice interne de la Washington și divergențele continue dintre democrați și republicani.

În interviul acordat gândul, Dean Thompson atinge cele mai importante subiecte interne și externe ale momentului: de la „ordonanța traseiștilor”, statul de drept și lupta împotriva corupției, la libertatea presei și viitorul președinte al României și până la acțiunile Rusiei în Ucraina și principalele decizii care se vor lua la summitul NATO de la finalul săptămânii.

INTERVIUL EXCLUSIV CU DEAN THOMPSON POATE FI URMĂRIT AICI


Realizator: Alina Matiș

Cameraman: Dorel Avăcăriței

Editor de imagine: Daniel Ivan

Producător: Cezar Helmis