INTERVIURILE GÂNDUL. Teodor Baconschi și milionul de români care să voteze PDL prin corespondență: „Este bine să fii cât mai ambițios”

Publicat: 23 07. 2012, 17:49
Actualizat: 23 07. 2012, 17:51

„Este normal, ca prim-vicepreședinte al Partidului DemocratLiberal, să îmi doresc ca în viitoarea campanie pentru parlamentaresă conving cât mai mulți cetățeni români că PDL este reformist,este atlantist, este național în concordanță cu interesele dedurată ale României, că are o elită politică primenită și că merităsă fie votat”, spune ministrul Baconschi. Acesta ține însă să facădiferența între Ministerul de Externe și obiectivele salepolitice.

CP: – Vă invit să trecem și la politica internă și anume laproiectul votului prin corespondență. Vobeați de un milion devoturi.

Teodor Baconschi: – Proiectul votului princorespondență este prioritar pentru mine ca politician pentru căsocotesc că cele trei milioane de români stabiliți în alte state,europene sau nu, au aceleași drepturi ca cetățenii români,exprimarea opiniei prin vot universal direct și liber esteconsfințită în Constituție și sper ca legea votului princorespondență să fie adoptată în Parlamentul României în aceastătoamnă. Până la momentul votului în Camera Deputaților, care estecameră decizională, voi prezenta în curând proiectul legii înBiroul Permanent Național al PDL pentru a avea susținerea politică,după care urmează o negociere deschisă și cordială cu UDMR care aexprimat anumite rezerve. Pasul următor este a doua lectură aproiectului de lege în Guvern și trimiterea lui la Parlament.

CP: – Practic, cetățeanul din străinătate cum va putea el săvoteze prin corespondență?

Teodor Baconschi: – Până acum putea vota doarla ambasade și consulate. Va putea să voteze acolo și încontinuare, dar va avea la îndemână și opțiunea votului princorespondență. Proiectul de lege a fost avizat de 11 instituțiiromânești, a fost inspirat din legislația similară aflată învigoare în alte state membre UE. Are ca prioritate securizareavotului care este garantată printr-o serie de elemente fizice detip hologramă legate de buletinul de vot propriu-zis. Vor puteavota doar cetățenii români cu domiciliul în străinătate, care sevor putea înscrie cu 60 de zile înainte de campanie într-unregistru al alegătorilor români. Persoana va face o declarație pepropria răspundere, se va înscrie în registrul unic al alegătorilorla ambasade, ceea ce va elimina votul multiplu, și își va exprimavotul pe un buletin de vot. Matricea lui este stabilită în țară, cuprezența tuturor partidelor politice, a societății civile, și careconține elemente de siguranță, holograma respectivă, astfel încâtsă nu poată fi falsificat. Va trebui să adaptăm ulteriorcapacitatea logistică a ambasadelor care sunt interfața logisticăunde se vor colecta voturile exprimate prin corespondență și se vortrimite la Biroul Electoral Central.

CP: – În momentul în care ați prezentat acest proiect și ațivorbit de un milion de voturi, în fața liderilor PDL, într-uncongres al partidului, nu suna ca o promisiune?

Teodor Baconschi: – Vă rog să facem următoareadistincție: Ministerul Afacerilor Externe, care este interfațainstituțională între Guvernul României și diaspora, are conformlegii inițiativă legislativă. Am redactat acest proiect de lege, ela fost supus dezbaterii publice în condiții legale mai bine de olună, s-au exprimat în faza redactării proiectului autorități dindomeniul dreptului constituțional, ONG-uri, am avut dialogurideschise atât cu societatea civilă, cât și cu reprezentanți aipartidelor politice chiar aici, la MAE. Acesta este planullegislativ, obiectiv și neutru pe care MAE l-a asumat pentru aconcretiza proiectul legii. În paralel, ca om politic, am unobiectiv politic pe care l-am prezentat în cadrul congresului PDLdin 15 mai. Obiectivul este cel al oricărui partid politic normal,și anume acela de a convinge un număr cât mai mare de alegători căel reprezintă, prin programele sale de guvernare, prin calitatealiderilor săi, prin ce a făcut până acum, o opțiune validă. Estenormal, ca prim-vicepreședinte al Partidului Democrat Liberal, săîmi doresc ca în viitoarea campanie pentru parlamentare să convingcât mai mulți cetățeni români că PDL este reformist, esteatlantist, este național în concordanță cu interesele de durată aleRomâniei, că are o elită politică primenită și că merită să fievotat.

CP: – De un milion de români din diaspora.

Teodor Baconschi: – Ăsta este un obiectivpolitic, nu statistic, nimeni nu poate spune cum vor vota cetățeniiromâni din diaspora. Libertatea votului este totală, pot să aleagăunul dintre partidele care vor intra în competiția electorală șibineînțeles că s-ar putea, totodată, dată fiind precondiția impusăși anume domiciliul stabil într-un alt stat, ca numărul celorînscriși pe liste să fie mai mic. Ca obiectiv politic este însăbine să fii cât mai ambițios.