Istoricul Neagu Djuvara, la INTERVIURILE GÂNDUL: „Cu mândria de a fi român și ortodox ne întoarcem la epoca legionară”

Publicat: 07 09. 2014, 22:17
Actualizat: 02 09. 2019, 19:08

Istoricul Neagu Djuvara a afirmat, la Interviurile Gândul, că accentul pus de un partid politic pe mândria de a fi român și pe cea de a fi ortodox îi aduce aminte de legionari.

„Da, ne întoarcem la epoca legionară. E un anacronism într-o epocă în care încercăm să nu mai fim atât de naționaliști fiecare, ci să fim europeni și să ne înțelegem cu vecinii noștri europeni pentru a face un vot comun împotriva celor neeuropeni. Lucrul acesta nu mai este actual acum”, a afirmat istoricul Neagu Djuvara. El însuși un simpatizant legionar în tinerețe, Neagu Djuvara spune că, dincolo de „nebuniile tinereții”, vârsta matură i-a arătat cât de distructivă poate fi ideologia mișcării legionare.

„Mândri că suntem români” a fost unul dintre mesajele folosite de PSD pentru alegerile europarlamentare. În anunțul candidaturii sale la prezidențiale, făcut în 30 iulie, la Craiova, Victor Ponta a lansat și mesaje naționaliste și religioase, făcând referire la contracandidatul său de etnie germană, Klaus Iohannis. „Nu cred că un candidat la funcția de președinte al României are o problemă dacă nu este ortodox sau nu e de etnie română. Cred că are exact aceleași drepturi cu mine. Dar vreau un lucru și îl spun de fiecare dată: nu vreau să mă acuze nimeni sau să spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în țara mea. Așa m-am născut, așa o să mor, sunt mândru de asta, cred că trebuie să fiu respectat pentru acest lucru”, a spus Ponta. Vezi aici declarația integrală!

În replică, prezidențiabilul PNL, Klaus Iohannis, a spus că s-a născut în România, că este cetățean român „și numai român” și că va convinge electoratul să-l voteze mergând prin țară pentru ca alegătorii să îl vadă că există și vorbește limba română. Vezi aici declarația integrală!

Într-un editorial pe această temă, senior editorul gândul Rodica Ciobanu afirma că „a rosti un discurs inocent, pentru a transmite un mesaj subliminal otrăvit este o perversiune politică. Este, totodată, și o modalitate de a evita confruntarea directă cu adversarul, asmuțind, în schimb, masele împotriva lui”. Citiți aici editorialul integral!