Rovana Plumb, pentru Gândul: De ce au românii un minister al schimbărilor climatice

Publicat: 14 02. 2013, 16:42
Actualizat: 06 08. 2015, 22:45

Ministrul Mediului a explicat, într-un  interviu pentru gândul, de ce instituția pe care o conduce a primit, în denumire, și sintagma „al schimbărilor climatice”. Rovana Plumb a declarat că numele a fost dată pentru a fi în rând cu țările Uniunii Europene, care pun mare preț pe politicile privind schimbările climatice. Ministerul Mediului lucrează la finalizarea strategiei de adaptare la schimbările climatice, prin care românii vor fi învățați cum să se adapteze mai bine acestor transformări ale mediului în care trăiesc. Aceasta, cu toate că România nu are prea multe studii oficiale cu privire la efectele schimbărilor climatice.

Gândul: Cum au ajuns schimbările climatice în denumirea Ministerului?

Rovana Plumb: Pentru că politicile privind schimbările climatice ocupă un loc de centru la nivelul Uniunii Europene. Noi vrem să încercăm și să și conștientizăm prin programe necesitatea de adaptare la efectele schimbărilor climatice pe care le simțim fie prin secetă, fie prin zăpezi abundente sau printr-o serie întreagă de fenomene meteorologice extreme.

Este o politică europeană, și nu numai europeană, ci și la nivel internațional, de a găsi acele soluții și răspunsuri astfel încât, rapid, să putem să soluționăm tot ceea ce înseamnă aceste efecte negative ale schimbarilor climatice. Și programul multianual 2014-2020, la nivelul Uniunii Europene, prevede clar o poziție strictă privind schimbările climatice.

Practic, angajamentul pe care ni l-am luat noi, ca Uniune Europeană, și implicit noi, ca stat membru, este acela de a contribui și de a găsi acele variante care să ne conducă la o economie bazată pe emisii scăzute de carbon, fapt pentru care politicile privind schimbările climatice trebuie să fie prioritare atunci când vorbim despre politicile de mediu. De aceea și ministerul se numește așa, pentru că are două direcții strategice importante. Pe de o parte, mediul și respectarea angajamentelor asumate de România pentru a ajunge la un mediu mai curat și sănătos pentru viața fiecăruia dintre noi, dar și politicile în domeniul schimbărilor climatice, care ce înseamnă pentru România finalizarea strategiei de adaptare la schimbările climatice. Suntem în legătură permanent cu Comisia, cu Agenția Europeană pentru Mediu și cu Parlamentul European.

Concret, ce înseamnă adaptarea la schimbările climatice?

Lucrăm la strategia privind schimbările climatice. Ea este în corelare – în cazul secetei sunt sisteme de irigare, perdelele de protective, zone împădurite pe o suprafață mult mai mare. Acestea sunt previzionate și prin noul Cod silvic, căruia i-am acordat o atenție deosebită în ceea ce privește suprafețele de împădurire, care  trebuie să crească an de an.