Șeful Ambasadei SUA, după ce purtătorul de cuvânt al Guvernului a scris despre „plăcerea de a executa electric” jurnaliști: UGLY COMMENTS

Publicat: 02 09. 2014, 21:19
Actualizat: 03 09. 2014, 22:20

„Ugly comments”. „Comentarii urâte”. Așa descrie șeful Ambasadei SUA în București, Dean Thompson, destănuirea făcută pe Facebook de Mirel Palada (FOTO AICI) cu privire la „plăcerea” sa de a „executa electric” jurnaliști.

„Nu cred că astfel de comentarii urâte își au locul când ai de-a face cu oameni care încearcă să transmită știri”. În același timp, șeful misiunii SUA a venit și cu un îndemn pentru români: „Am face un apel către toată lumea să respecte presa – a patra putere, cum i se spune des – , care este o componentă atât de importantă pentru a ne asigura că cetățenii activi rămân informați. Nu cred că astfel de comentarii urâte își au rostul când ai de-a face cu oameni care încearcă să relateze și să transmită știri”, a spus Thompson, într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului gândul.

Palada și-a prezentat, în 19 august, „scuzele publice celor care s-au simțit ofensați de maniera” în care s-a exprimat.

FOTO: Dorel Avăcăriței/gândul

„Într-o democrație, este treaba guvernului să le furnizeze cetățenilor informații despre cum lucrează și ce face, pentru ca cetățenii să poată lua decizii informate. Presa este un mijloc foarte important pentru asta. De asemenea, presa este foarte importantă prin sarcina ei de a urmări ce se întâmplă și a relata asta, pentru ca oamenii să poată lua decizii bune cu privire la cei pe care îi vor vota, cu privire la afacerile lor, orice”, a mai spus Însărcinatul cu Afaceri al Statelor Unite, vorbind despre importanța ca presa să poată funcționa liber într-o democrație, fără imixtiuni din partea guvernului sau a altor autorități.

Întrebat dacă susține ideea ca persoanele care dețin instituții de presă să nu fie implicate în politică, americanul a replicat: „Noi susținem o presă liberă și imparțială. Credem că ar trebui depuse toate eforturile pentru a proteja media de influențe externe, de orice natură, a fost mesajul diplomatului american.

În primul lui interviu de la venirea la București, Dean Thompson atinge cele mai importante subiecte interne și externe ale momentului: de la „ordonanța traseiștilor”, statul de drept și lupta împotriva corupției, la libertatea presei și viitorul președinte al României și până la acțiunile Rusiei în Ucraina și principalele decizii care se vor lua la summitul NATO de la finalul săptămânii.

INTERVIUL EXCLUSIV CU DEAN THOMPSON POATE FI URMĂRIT AICI


Realizator: Alina Matiș

Cameraman: Dorel Avăcăriței

Editor de imagine: Daniel Ivan

Producător: Cezar Helmis