„Tu, Katy, mergi la ibric!”. Povestea Ecaterinei, o campioană a cafelei

Publicat: 21 05. 2016, 18:02
Actualizat: 04 03. 2019, 17:56

This browser does not support the video element.

Uite, cum spune:

Și, uite, s-a ars, a vărsat cafea, a distrus saci de cafea, dar a ajuns vicecampion mondial. Merită!  Faimă, bat-o vina, o experiență, dar, spune Ecaterina Szasz, un lucru, unul singur, de ce nu?, pe care să-l faci bine pe lumea asta. Vă vine să credeți, aici, în România Balcanilor, unde s-au făcut atâtea cafele la ibric, cât Marea Neagră de multe, iată, avem un vicecampion mondial la cafea la ibric.

S-a antrenat cu profesionale, arabica 100%, din anumite ferme. Apa trebuie să fie și ea anume, nu oricare.

Băi, frate, apa schimbă cafeaua. Ecaterina spune clar: Trebuie să stăpânești apa și cafeaua, altfel, te-ai ars.

Oricât de tehnică e stăpânirea, aroma îi este în fire Ecaterinei. Copilă fiind, aroma cafelei făcute de mama ei o trezea la cinci dimineața. Trezirea, aroma, o nouă zi. Ora cinci dimineața. Da, ori fi fost prietenii, mama, ibricul ei o fi adus un pic de savoare vicepampioanei. Imposibil altfel.

Vicecampioana mondială are istorii.

Una este a ibricului. Când a luat drumul concursului, a început cu un ibric de cupru, dintr-un târg de vechituri. Acum, campioana, că-i campioana noastră, are ibrice de cupru cu argint. Cu argint, cuprul nu trece în apă.

Istoria cafelei? Este a caimacului. A începutului și sfârșitului. Cafeaua? Să ți-o pui râșnită proaspăt. Nu, nu doar de senzație, de-o crimă a momentului, ci, așa de putere de a merge peste zi la pas.

Nu crezi că este și istoria apei, a felului în care punctezi, intri în detalii? Totul depinde doar de tine. O cafea la ibric nu-i altceva decât competiția ta cu evidența. Cafea, apă? Stai, puțin, despre ce vorbim? Vorbim despre ecaterina Szasz. Despre cea care este atentă la detalii și adaugă ritual, vorbește despre cum să fim altfel. Să câștigăm? Da, să câștigăm!
 

 

A mers, a câștigat pentru că în nebunia cafelei rapide, Ecaterina știe să pătrundă în ritual. A avut boabe de cafea de argint în straiele cuferelor sale. A creat o magie, un moment cum alți concurenți n-au avut. A ieșit vicecampioană.

Vrei expresso, dimineața. Fast, trezire. Vrei ibric, prânz. Să-ți șadă bine. Vrei cappucino, seara!

Ăsta-i ritualul, de vrei să fii cafegioi, cafegioaică! Ecaterina în 2016 este vicecampioană. Învață-te!