Șapte ieșence au născut prin această METODĂ. Toate au spus că s-au simțit excelent. „De o lună folosim acest procedeu. Nu afectează copilul”

Publicat: 08 07. 2014, 16:24
Actualizat: 19 05. 2015, 06:39

Medicii de la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași au găsit o metodă inedită de a le încuraja pe femeile însărcinate să nască pe cale naturală. Este vorba de anestezierea cu gaz ilarian, procedura ce presupune inhalarea unui gaz care conferă o stare de euforie pe tot parcursul travaliului.

„De aproximativ o lună folosim gazul ilariant pentru a anestezia femeile care vin să nască natural la noi. Până în prezent șapte gravide au născut după ce au inhalat acest gaz. Am optat pentru această metodă pentru a le descuraja pe femei să mai opteze pentru cezariană. Nașterea trebuie să fie un proces natural și de aici și ideea cu gazul ilariant. Prin această metodă de anesteziere femeile sunt mult mai relaxate, iar nașterea nu mai este o corvoadă. Anestezia cu gaz ilariant nu afectează în nicun fel copilul. Efectul de euforie este de scurtă durată”, a declarat pentru gândul medicul ginecolog Mădălina Nour, purtător de cuvânt al maternității „Elena Doamna”.

Pacientele care au testat această metodă au spus că „gazul minune” le-a ajutat să scape de contracțiile durereroase. Medicii spun că amestecul este ușor de administrat și că este indicat să se folosească chiar de la începutul travaliului. Pacienta este cea care își dozează singură necesarul, pentru că în momentul în care simte durerea, ea inspiră, trage puternic aer în piept și după 2-3 respirații durerea îi scade la un nivel suportabil sau chiar aproape deloc. Dr. Nour a mai spus că pentru anestezia cu gaz ilariant pacientele nu trebuie să plătească, procedura fiind decontată de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Această metodă de anesteziere este contraindicată femeilor care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau disfuncții pulmonare.

Procedura nu se folosește doar în Maternitatea „Elena Doamna”, ci și la un centru privat care are spitale răspândite în toate colțurile țării.

Gazul ilariant a fost descoperit în 1776 și este folosit de zeci de ani în Statele Unite ale Americii. În România, gazul ilarian mai este folosit și în stomatologie, în special în cazul copiilor.