Asta nu s-a întâmplat niciodată în istoria televiziunii din România. Guvernul a făcut un ANUNȚ NEAȘTEPTAT

Publicat: 05 04. 2016, 08:47

Potrivit documentului înaintat Legislativului, prima variantă ar fi reorganizarea SRTV și SRR ca două instituții publice, finanțate integral de la bugetul de stat, din venituri proprii sau combinat.

Această variantă ar presupune, printre altele, adoptarea în regim de urgență a unui proiect de lege care să prevadă reorganizarea SRR și SRTv și rectificarea Legii bugetului de stat pe anul 2016.

”Menționăm că reorganizarea SRTv ca instituție publică presupune că deficitul bugetului general consolidat s-ar majora la nivelul unui an cu circa 100 de milioane de lei, iar în 2016 impactul asupra deficitului bugetar ar fi de 410 milioane lei – datorii comerciale și cheltuieli de funcționare”, se arată în scrisoare.

O altă variantă ar fi reorganizarea ca societăți comerciale, dar, în cazul în care nu sunt achitate datoriile restante sau societățile înregistrează alte datorii restante, procedura de insolvență ar putea fi cerută de orice persoană interesată.

Reorganizarea ca regii autonome de interes național reprezintă o altă posibilă soluție.

În cazul tuturor celor trei soluții menționate mai sus este necesar să se prevadă instituirea obligației de colectare a taxelor de către toți furnizorii de energie electrică și limitarea comisionului perceput de către aceștia.

Intrarea SRTv în insolvență este soluția cu cele mai multe avantaje, în opinia semnatarului, ceea ce ar presupune ”adoptarea în regim de urgență a unui proiect de lege prin care să se completeze Legea 41/1994, în sensul că SRTv și SRR li se pot aplica numai acele dispoziții din legea 85/2014 pentru procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență care vizează redresarea activității și de excludere totală a procedurii falimentului””.

Printre avantajele intrării SRTv în insolvență Anca Dragu a menționat posibilitatea redresării companiei prinhtr-un plan de reorganizare, imposibilitatea furnizorilor de servicii – electricitate, gaze natural, apă, servicii telefonice – de a schimba, refuza sau de a întrerupe serviciiile. De asemenea, TVR ar putea să participle la licitații și nu ar mai plăti dobânzi, majorări sau penalizări pentru datoriile deja existente la data deschiderii procedurii.