Bacalaureat 2014. Subiecte și barem la Biologie și Geografie, publicate pe Edu.ro și gândul

Publicat: 29 08. 2014, 15:37
Actualizat: 08 01. 2020, 21:54

Bacalaureat 2014. Subiecte și barem la Biologie și Geografie. Celelalte opțiuni au fost pentru  Geografie – 9.139, Fizică – 2.169, Chimie – 1.535, Logică 425, Informatică – 317, Sociologie – 248, Psihologie -181, Economie -162 și Filosofie -59. Gândul vă prezintă subiecte și barem Bacalaureat 2014 la disciplinele de la ultima probă de examen, imediat ce acestea vor fi disponibile și vor putea fi făcute publice.

Ministerul Educației a publicat baremele pentru subiectele primite de elevi la ultima proba scrisă de la bacalaureat.

DESCARCĂ DE AICI BAREMUL PENTRU BIOLOGIE- biologie animală și vegetală

DESCARCĂ DE AICI BAREMUL PENTRU BIOLOGIE- anatomie

DESCARCĂ DE AICI BAREMUL PENTRU GEOGRAFIE

UPDATE. La geografie, primul subiect viza cunoștințele elevilor despre despre râurile și relieful din România, iar al treilea cele despre Dunăre. 

Subiectele de la toate cele 10 discipline la care se susține examenul vor fi publicate și pe site-ul edu.ro, împreună cu baremele de corectare, începând cu ora 15.00.

Candidații care au ales să susțină ultima probă la Biologie optează fie pentru biologie de clasa a IX-a și a X-a – Biologie vegetală și animală, fie pentru Anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană.

Proba scrisă la biologie va fi susținută de absolvenții filierei teoretice – profilul real, dar și de elevii de la filiera tehnologică – profilurile: tehnic, resurse naturale si protecția mediului; filiera vocațională – profilul militar.

Subiecte Bacalaureat 2014 Biologie vegetală și animală (click pentru a mări):

Subiecte Bacalaureat 2014 Geografie

Bacalaureat 2014. Subiecte și barem la Biologie și Geografie. Reguli pentru examen

La ultima probă de la sesiunea de toamnă vor fi aceleași condiții ca și până acum. Candidații trebuie să fie prezenți în sala de examen cel mai târziu la ora 9:00.

Ultima probă de la Bacalaureat 2014 se va termina în jurul orei 12:00. Organizatorii examenului spun că cel mai bine este ca elevii să intre în săli în jurul orei 8:30, astfel încât să fie prezenți când sunt desigilate subiectele.

Procedura prevede ca, în centrul de examen, un cadru didactic și un membru al personalului de pază să solicite fiecărui candidat un act de identitate. Apoi, candidații sunt îndrumați spre sălile de examen.

Potrivit metodologiei de examen, pentru elaborarea lucrării, candidații au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme și desene pot folosi numai creion negru. Cei care vor să corecteze o greșeală trebuie să taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală. Regulamentul de organizare de la Bacalaureat 2014 arată că în cazul în care unii elevi vor să-și transcrie lucrarea, fără să depășească însă timpul stabilit, primesc alte coli de examen.

În cazul în care există situații în care trebuie utilizate subiectele de rezervă, proba trebuie să înceapă cu cel puțin o oră înainte de publicarea variantelor pe pagina de web a MEN.

Potrivit baremului, toate subiectele primite de elevi sunt obligatorii, iar candidații primesc 10 puncte din oficiu, punctajul maxim fiind de 100.

Elevii trebuie să ia minimum nota 5 la fiecare probă scrisă în parte, în timp ce media generală trebuie să fie cel puțin 6.

Subiectele pentru probele scrise de examen se elaborează de către Centrul Național de Evaluare și Examinare și se stabilesc ținându-se seama de următoarele criterii:

a) să fie în concordanță cu programele școlare și cu programele de bacalaureat, aprobate și publicate de Ministerul Educației;

b) să fie proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaților de analiză, de sinteză, de generalizare și abstractizare din partea candidaților;

c) să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzator conținutului programelor de  bacalaureat, pentru a fi tratate în timpul stabilit, să solicite demonstrarea compețentelor prevăzute în aceste programe;

d) să permită tratarea lor în timpul acordat candidaților pentru rezolvare la probele scrise: 3 ore;

Afișarea rezultatelor se va face pe data de 1 septembrie, până la ora 12.00, urmând ca, în aceeași zi, să fie depuse contestațiile, în intervalul orar 12.00 – 16.00. Soluționarea contestațiilor se va realiza între 2 și 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 4 septembrie.

Bacalaureat 2014. Sesiunea august-septembrie 2014:

14 – 18 iulie Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen

18 – 19 august  Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

18 – 19 august  Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

19 – 20 august  Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

21 – 22 august  Evaluarea competențelor digitale – proba D

25 august  Limba și literatura română – proba E)a) – proba scrisă

26 august Limba și literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

27 august Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

29 august Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă

1 septembrie  Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

2 – 3 septembrie Rezolvarea contestațiilor

4 septembrie Afișarea rezultatelor finale