DIETA MEDITERANEANĂ, cea mai eficientă metodă pentru a controla obezitatea. STUDIU

Publicat: 19 11. 2014, 09:50

DIETA MEDITERANEANĂ. De asemenea, autorii studiului afirmă că dieta mediteraneană ar putea fi mai eficientă decât dietele sărace în grăsimi în ceea ce privește menținerea pe termen lung a unei greutăți corporale optime, informează bbc.com.

Medicii din National Health Service (NHS) din Marea Britanie recomandă monitorizarea cuantumului caloric zilnic ca metodă de menținere a greutății corporale.

Luna trecută, reprezentanții NHS au declarat că în această țară este nevoie de o acțiune urgentă pentru a controla obezitatea și problemele medicale asociate acesteia.

Studiul publicat în PMJ pune sub semnul întrebării recomandarea formulată de NHS în privința monitorizării cuantumului zilnic de calorii, spunând că aceasta nu este cea mai bună abordare contra obezității, dar precizând că dietele severe sunt dăunătoare.

DIETA MEDITERANEANĂ. Semnatarii studiului critică industria specializată în medicamente pentru slăbit, afirmând că aceasta se concentrează pe restricția calorică, în loc să promoveze „o nutriție sănătoasă”.

Ei promovează cu această ocazie dieta mediteraneană, care include fructe, legume, nuci, semințe și ulei de măsline, întrucât aceste alimente reduc foarte repede riscul de infarct și accident vascular cerebral.

Studiul a fost coordonat de medicul cardiolog Aseem Malhotra.

Inspirată din bucătăriile tradiționale ale unor țări precum Grecia, Spania și Italia, dieta mediteraneeană este de mulți ani asociată cu starea de sănătate bună și cu sănătatea inimii. Ea promovează abundența în dieta zilnică a fructelor și legumelor proaspete, cerealelor integrale, uleiului de măsline, nucilor și semințelor, dar și a cărnii de pasăre și de pește, în locul cărnii roșii, untului și grăsimilor animale.

Autorii studiului spun că adoptarea dietei mediteraneene după un infarct este de aproape trei ori mai eficientă în privința riscului de deces în comparație cu administrarea de statine, medicamente care au rolul de a reduce concentrațiile de colesterol.