FACEBOOK. Utilizatorii de Facebook riscă să devină tot mai deprimați. STUDIU

Publicat: 08 04. 2015, 13:49

FACEBOOK. Potrivit cercetătoarei Mai-Ly Steers, din cadrul Universității din Houston, utilizarea rețelei sociale Facebook poate avea legătură cu stările de depresie ale tinerilor. „Chiar dacă procesele de comparație socială au fost examinate în contexte tradiționale, literatura de specialitate se află de abia la început în privința social networking-ului”, a declarat Steers, candidat la un doctorat în psihologia socială la Universitatea din Houston, potrivit sciencedaily.com.

Steers a realizat două studii pentru a investiga impactul Facebook-ului asupra sănătății psihice a utilizatorilor. Ambele studii au oferit detalii despre modul în care aceștia încep să fie deprimați, deoarece se compară cu alți utilizatori.

„Nu spun neapărat că Facebook creează depresia, dar aceste sentimente de depresie și timpul prelungit petrecut pe site îi determină pe utilizatori să se compare cu ceilalți și să se simtă neîmpliniți”, a spus Steers.

FACEBOOK. Utilizarea este asociată cu depresia

Primul studiu a relevat faptul că există o legătură între utilizarea Facebook și simptomele depresiei pentru ambele sexe. Totuși, rezultatele au demonstrat că aceste comparații sociale între timpul petrecut pe Facebook și depresie au fost mai vizibile în cazul bărbaților. Similar, al doilea studiu a scos la iveală o legătură între timpul petrecut pe Facebook și simptomele depresiei, mediată de comparațiile sociale. Spre deosebire de primul studiu, cele două sexe s-au situat aparent în aceeași situație.

Conceptul comparației sociale nu este nou. de fapt, a fost studiat în anii 1950 și în prezent, rețelele sociale îi determină pe oameni să se simtă și mai rău cu ei înșiși. „Un pericol constă în faptul că Facebook ne oferă informații despre prietenii noștri, pe care altfel nu le-am fi știut și astfel ne comparăm cu ei”, a spus Steers. „Nu poți controla impulsul de a te compara cu alții, nu știi ce vor posta prietenii. În plus, cei mai mulți prieteni de pe Facebook tind să publice lucruri pozitive din viața lor, lăsând deoparte aspectele negative”.

Steers a spus că persoanele cu probleme emoționale ar putea fi afectate de simptomele de depresie, din cauza Facebook, unde petrec mult timp. Pentru cei deja deprimați, imaginea distorsionată a vieților amicilor lor i-ar putea determina să se simtă singuri, în lupta lor internă.

Steers speră ca rezultatele studiilor sale să îi ajute pe oameni să înțeleagă mai bine că avansul tehnologic are consecințe pozitive și negative. Mai mult, ea nădăjduiește că studiul îi va ajuta pe cecetători să reducă rata utilizării Facebook în rândul celor care prezintă un risc ridicat al depresiei.