Localnicii din Sălaj au monument ridicat in cinstea cepei. Leguma din Pericei e renumită la Bruxelles

Publicat: 02 04. 2014, 21:52
Actualizat: 27 09. 2018, 18:27

Localnicii spun că în fiecare an o vând foarte bine în piețe, pentru că i s-a dus vestea că da un gust special mâncării. Iar lor le asigură un venit decenz, scriu cei de la stirileprotv.ro.
Ceapa din Pericei e renumită în piețe. Verde, galbenă, roșie sau de apă, oamenii o caută când ajung la tarabe pentru că este cea mai gustoasă. Iar în Pericei, toată lumea are măcar o brazdă de ceapă în curte sau la câmp.
În 2007 comuna Pericei a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai lungă funie împletită din ceapă, care a măsurat patru kilometri și jumătate. De bucurie, primarul a ridicat, în curtea școlii, un monument în cinstea cepei.

Tibor Josza, viceprimar: „Acesta e monumentul cepei, este singurul monument din lume ridicat în cinstea unei legume, are 6 metri!”
Doamna Camelia a lucrat o vreme ca asistentă medicală, dar a renunțat la slujbă și, împreună cu soțul, întors din Germania, a cultivat peste un hectar de teren cu ceapă.
Într-un hectar de ceapă se investesc aproximativ 7000 de lei. Câteva luni mai târziu profitul este cel puțin dublu. Cum orice mâncare gătită începe cu o ceapă călită – nu se întâmplă ca recolta să rămână nevândută. În plus, oamenii fac și dulceață din ceapă, care se vinde foarte bine.
Valentin Corman, cultivator: „E rentabil să te ocupi cu produsul ăsta. E foarte căutat în orice bucătărie. Să știți că se trăia și se construiau case din ceapă și usturoi”.
Pe lângă faptul că își câștigă traiul din ceapă, oamenii din Pericei spun că sunt și mai sănătoși, pentru că mănâncă zi de zi această legumă regină la ei în comună.
Ceapă din Pericei a fost apreciată recent și la Bruxelles, în cadrul unui târg de produse tradiționale românești.