Lumea, în alertă de război în aceste minute. Două mari puteri militare pregătesc acum lansarea atacului. Anunțul a fost făcut acum câteva minute

Publicat: 17 11. 2013, 16:58

Israelul și Arabia Saudită cooperează pentru elaborarea unor planuri de urgență de atacare a instalațiilor nucleare iraniene în cazul în care marile puteri vor încheia un acord nesatisfăcător cu regimul islamist de la Teheran, afirmă surse citate de publicația britanică The Sunday Times.

Potrivit publicației britanice, guvernele din Israel și Arabia Saudită sunt convinse că un acord între marile puteri și Iran nu va reuși să blocheze componenta militară a programului nuclear iranian.

În cadrul negocierilor cu reprezentanți ai Serviciului israelian de informații externe (Mossad), Arabia Saudită a acordat deja permisiunea ca avioanele militare israeliene să tranziteze spațiul aerian saudit pentru atacarea instalațiilor nucleare iraniene.

„Imediat ce va fi semnat acordul nuclear cu Iranul, opțiunea militară va fi reactivată. Liderii saudiți sunt furioși, acceptând să ofere Israelului tot ajutorul de care are nevoie”, explică o sursă citată de Sunday Times.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, încearcă să convingă Statele Unite și Franța să nu accepte un acord cu Iranul dacă regimul de la Teheran nu va prezenta garanții clare că va renunța definitiv la ambițiile nucleare cu caracter militar. Președintele Franței, Francois Hollande, care a blocat săptămâna trecută un eventual acord cu Iranul, începe duminică o vizită oficială în Israel.

Benjamin Netanyahu a avertizat că un acord inadecvat în domeniul nuclear cu Iranul poate conduce la război, pledând pentru menținerea sancțiunilor împotriva regimului islamist de la Teheran. „În privința Iranului, nu există doar două opțiuni: un acord sau războiul. Există și o a treia opțiune: continuarea presiunilor prin sancțiuni. Un acord inadecvat în domeniul nuclear poate conduce la a doua opțiune, la un rezultat nedorit”, a declarat Benjamin Netanyahu.

Negocierile Iranului cu reprezentanții Statelor Unite, Marii Britanii, Franței, Rusiei, Chinei și Germaniei s-au încheiat săptămâna trecută, la Geneva, fără un acord, dar vor fi reluate pe 20 noiembrie. Washingtonul și Moscova au semnalat că există posibilitatea ajungerii la un acord cu Iranul în curând. Israelul a avertizat în mai multe rânduri că ar putea lansa atacuri preventive împotriva instalațiilor nucleare iraniene.

Israelul, Statele Unite și Uniunea Europeană suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzațiile.