MARY ANNING GOOGLE DOODLE. Paleontoloaga britanică, omagiată la 215 ani de la naștere

Publicat: 21 05. 2014, 09:54
Actualizat: 29 07. 2014, 23:30

Mary Anning, de origine britanică, este printre primii oameni care au descoperit dovezi cu privire la ceea ce avea să devină Teoria Evoluției. Din păcate, meritele ei nu au fost recunoscute la adevărata lor valoare datorită faptului că era femeie, iar în perioada în care a trăit ea, respectiv secolul XIX, femeile nu aveau preocupări științifice.

Mary Anning a descoperit primul schelet complet al unui ichthyosaur pentru ca ulterior, în cariera ei de colecționeră de fosile și paleontologist, să descopere primele două schelete de plesiosaur și primul pterosaur.

Mary Anning provenea dintr-o familie săracă. Aceasta a fost orfană de tată, după ce acesta a murit pe vremea când avea 12 ani. S-a născut în anul 1799, pe vremea când Marea Britanie era în război cu Franța. Atunci când avea 16 ani a început războiul de la Waterloo și a trăit pe vremea când Victoria a devenit regină. Mary Anning a murit în 1847, la vârsta de 48 de ani.

Mary Anning nu a fost școlită pentru a deveni om de știință, dar descoperirile importante pe care le-a făcut din pură pasiune.

MARY ANNING reușea în urmă cu aproape două secole să uimească pe toată lumea cu o serie de descoperiri „bizare” făcute pe o plajă din Marea Britanie. Din straturile de calcar, paleontoloaga scotea la lumină, după milioane de ani de „conservare”, fosilele unor creaturi impresionante.

Mary Anning avea să devină cunoscută în lume pentru descoperirea unor fosile importante, în straturile de fosile marine din epoca Jurasicului din Lyme Regis (foto). Munca lui MARY ANNING a contribuit la schimbările fundamentale în gândirea științifică despre viața preistorică și istoria Terrei, care au avut loc la începutul secolului 19. 

Descoperirile lui MARY ANNING includ un schelet de ihtiozaur, primele schelete de plesiosaur, primul schelet de pterosaur din afară Germaniei și fosile marine. Din cauza ateismului său și a faptului că era femeie, lucrările lui MARY ANNING nu au fost publicate și rareori i se acordă credit pentru meritele sale științifice.

MARY ANNING GOOGLE DOODLE

MARY ANNING a făcut primele descoperiri de fosile în acest loc din Lyme Regis

Descoperire făcută de MARY ANNING în muzeul din Lyme Regis, amplasat pe locul fostului magazin pe care-l deținea Mary

La 12 ani, MARY ANNING descoperă primul schelet complet al unui ichthyosaur pentru că ulterior, în cariera ei de colecționară de fosile și paleontologist, MARY ANNING să descopere primele două schelete de plesiosaur, primul pterosaur și altele.
 
Contemporană cu Charles Darwin, MARY ANNING este printre primii oameni care descoperă dovezi cu privire la ceea ce avea să devină Teoria Evoluției. Societatea în care trăia din păcate nu i-a recunoscut foarte mult din meritele pentru muncă depusă din cauza simplului motiv că era femeie.

Descoperirea de către MARY ANNING a unor schelete aparținând unor animale ciudate care au viețuit acum milioane de ani și folosirea lor drept argument al teoriei evoluționiste a fost o grea lovitură pentru biserică.