MUZEUL NAȚIONAL de ISTORIE NATURALĂ GRIGORE ANTIPA

Publicat: 16 05. 2014, 14:12
Actualizat: 08 01. 2020, 20:22

Colecțiile zoologice de la Muzeul Național de Istorie Naturală GRIGORE ANTIPA permit documentarea biodiversității din țară și din străinătate. 

Exponatele din colecțiile geologice și paleontologice ilustrează modificările scoarței terestre, ale climei, ale biodiversității pe actualul teritoriu al României, în timp ce colecțiile etnografice surprind diversitatea socio-culturală.

Muzeul Național de Istorie Naturală GRIGORE ANTIPA poartă numele unui fost director. Naturalistul, biologul și profesorul universitar român Grigore Antipa a fost pasionat de geonomie, știința relațiilor dintre mediul înconjurător natural și societățile umane. El a condus muzeul pentru mai bine de cinci decenii. În această perioadă el a înființat mai multe secții și a reorganizat colecțiile după viziunea sa.

Mai mult, el l-a convins pe premierul de la acea dată, Dimitrie Sturza de necesitatea ridicării unei clădiri special construită pentru a găzdui un „Muzeu de Istorie Naturală demn de capitala țării”. Realizată de inginerul Mihail Rocco, după indicațiile lui Grigore Antipa, cu o frumoasă fațadă proiectată de arhitectul Grigore Cerchez, clădirea de pe Șoseaua Kiseleff nr. 1 a fost terminată în 1906, iar muzeul a fost inaugurat în prezența regelui Carol I și a familiei regale.

Muzeul Național de Istorie Naturală GRIGORE ANTIPA a fost renovat în urmă cu trei ani. El a fost deschis pe 17 septembrie 2011 într-o nouă prezentare.

Vitrinele au fost regândite, iar monitoarele, butoanele interactive și ecranele tactile oferă astăzi un plus de informații și de imagini. Costurile de renovare s-au ridicat la circa 13 milioane de euro. 

Colecția muzeului a fost îmbogățită de 37 de obiecte donate de un miliardar român. Unul dintre obiectele donate este un cap de elefant naturalizat, expus chiar la intrarea în muzeu, lucru contestat de apărătorii biodiversității, care nu se împotrivesc vânătorii unor specii care riscă să ajungă pe cale de dispariție.

Muzeul Național de Istorie Naturală GRIGORE ANTIPA este organizat în trei zone ce pot fi vizitate:

La demisol este zona „Biodiversitatea României”, la parter sunt prezentate ecosisteme de pe toată suprafața pământului, iar etajul este rezervat preistoriei și istoriei umane, etnologiei, mineralogiei, entomologiei și biologiei marine.

Biletele pentru adulți costă 20 de lei.

Copii, studenții și pensionarii au de plătit 5 lei pentru a vizita Muzeul Național de Istorie Naturală GRIGORE ANTIPA.

Vizitatorilor le este interzisă imortalizarea exponatelor din muzeu cu aparate foto profesionale, însă aceștia pot folosi camere de amatori sau semiprofesionale.

Programul de vizitare Muzeul Național de Istorie Naturală GRIGORE ANTIPA:

Vara (perioada 1 aprilie – 31 octombrie)

‣ Marți – Duminică: 10-20 (ultimul vizitator intră la ora 19)

‣ Luni: închis

Iarna (perioada 1 noiembrie – 31 martie)

‣ Marți – Vineri: 10-18 (ultimul vizitator intră la ora 17)

‣ Sâmbătă – Duminică: 10-19 (ultimul vizitator intră la ora 18)

‣ Luni: închis

MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE NATURALĂ GRIGORE ANTIPA, site oficial: www.antipa.ro

Adresă: Sos. Kiseleff nr. 1, Bucuresti, sector 1, Cod postal 011341

Telefon: 021.312.88.26 / Fax: 021.312.88.63