O nouă ipoteză despre răstignirea lui Iisus. Detaliul scos la iveală de o analiză a Giulgiului din Torino

Publicat: 05 04. 2014, 21:34
Actualizat: 09 08. 2014, 18:28

O echipă internațională care a studiat Giulgiul de la Torino, care pare să reprezinte un bărbat care a fost ucis prin răstignire, spune că artefactul sugerează că persoana care a lăsat urma – Iisus sau altcineva – a avut corpul răstignit sub forma literei Y, potrivit New Scientist, citat de Știrile ProTV.

Giulgiul din Torino este cel mai studiat artefact din istorie, părerile oamenilor de știință fiind împărțite în privința lui. În timp ce unii susțin că a fost creat în Evul Mediu, pentru a induce în eroare oamenii, alții spun că înfățișează, într-adevăr, trupul lui Iisus din Nazaret.

Indiferent dacă giulgiul este biblic sau medieval, Matteo Borrini, de la Universitatrea John Moores din Liverpool, a spus pentru The Scientist că „este o piesă foarte interesantă de artă și ingeniozitate umană”.

El a vrut să afle dacă urma de sânge de la brațul stâng se potrivește cu fluxul sanguin de la o persoană crucificată. Pentru a investiga, un alt cercetător de la Universitatea din Pavia, Italia, a făcut experimente „încercând” diferite poziții de răstiginire, în timp ce „sângele” s-a scurs în jos, pe mână, din locul în care giulgiul are imprimat un cui care a fost bătut în mână.

Experimentul a arătat că urmele de „sânge” lăsate pe giulgiu corespund unei răstigniri, însă numai dacă persoana a fost așezată și bătută în cuie pe cruce cu corpul sub forma literei Y, nu T, așa cum este reprezentată răstignirea în majoritatea obiectelor creștine.