ORA DE IARNĂ 2015. România trece la ORA DE IARNĂ duminică, 25 octombrie, care va fi cea mai lungă zi din an

Publicat: 23 10. 2015, 10:30

ORA DE IARNĂ 2015. România a trecut la sistemul cu ora de vară/ora de iarnă în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a fost în vigoare. De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu.

Trecerea la ora Europei Orientale, ora oficială de iarnă, nu va modifica mersul trenurilor în vigoare până la 26 octombrie.

Ora de iarnă este ”ora oficială” a oricărui stat de pe Glob, trecerea la ora de vară făcându-se doar pentru a economisi energia electrică și a folosi din plin lumina Soarelui.

ORA DE IARNĂ 2015. Un studiu din 2012 la care au participat peste 3.000 de adulți din Marea Britanie a demonstrat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, calitatea somnului scade pentru câteva zile. „Bucurați-vă de o oră în plus de somn cât puteți” a fost concluzia specialiștilor de la Glasgow University, Marea Britanie, care avertizează că efectul schimbării de oră dispare în câteva zile, potrivit dailymail.co.uk.

Cei mai mulți dintre participanții la studiu au declarat că se simt mai energici și mai fericiți decât înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Însă efectele aparent benefice ale unei ore în plus de somn dispar rapid, mulți spunând că se simt mai rău ca atunci când dormeau mai puțin.

„Trecerea la ora de iarnă le poate oferi un scurt răgaz pentru odihnă acelora care au probleme cu somnul, dar și celor care dorm bine de obicei, efectele în cazul primilor fiind temporare”, spune Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow.

Totuși, explică profesorul Espie, calitatea somnului scade semnificativ odată ce corpul se obișnuiește cu noul program, iar procesul se accentuează pe măsură ce se instalează iarna.

ORA DE IARNĂ 2015. România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00, iar ziua de 25 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă din an.

Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie și ultima duminică din octombrie. Pentru trecerea la ora oficială de iarnă, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel că duminică 25 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă zi a anului.

Trecerea la ora Europei Orientale, ora oficială de iarnă, nu va modifica mersul trenurilor în vigoare până la 25 octombrie. Trenurile de călători vor pleca din stațiile de formare după ora oficială de vară până în noaptea de 24 spre 25 octombrie ora 4.00, care devine ora 3.00.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, toate trenurile de călători care au ora de plecare din stațiile de formare după 4.00 vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de iarnă.

Trenurile de călători aflate în circulație după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în stațiile din parcurs stabilite, unde vor staționa până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale. Trenurile care mai au de parcurs o distanță scurtă până la stația finală își vor continua mersul până la destinație.

Având în vedere că și în țările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale are loc tot în 25 octombrie, între stațiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Ucraina trenurile vor circula după orarele din mersul de tren în vigoare.

Conform Convenției fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă, iar diferențele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 și a Europei Orientale – ora fusului 2.

România se află în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie și martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.

Convenția a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanță guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în țările Uniunii Europene. În 1996, ținând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.