Reacția unui medic, după ce finul lui Victor Ponta a explicat că nu există egalitate între un demnitar și un cetățean. „Nesimțirea a ajuns prea departe”

Publicat: 20 06. 2015, 12:29

După ce deputatul PSD Marius Manolache a declarat că nu există egalitate între un demnitar și un cetățean normal, fie el și medic, acum reacționează și doctorii. Un medic de la Spitalul Universitar de Urgență din București a transmis că, dacă-l va avea ca pacient pe finul premierului Victor Ponta, va refuza să-l trateze. 

„Ieri am luat decizia pentru prima dată în viața să refuz să văd un pacient. Îl cheamă Marius Manolache și e parlamentar și ieri a declarat că poziția sa îl face mult mai important în comparație cu medicii, inginerii, etc pentru că el are responsabilitate. Responsabilitatea noastră față de viețile pacienților sunt mici. Ca atare, dacă va veni la mine, eu îmi voi declina competența. Nesimțirea a ajuns prea departe”, a scris medicul, pe pagina sa de Facebook.

Este vorba despre Vlad Damian Vintilă, medic cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență din București.

Contactat de Gândul, medicul a spus că a scris acest statut după ce a auzit discuțiile din spațiul public. Însă medicul spune că dacă pacientul are o problemă de sănătate acută situația este alta. „Pentru acut situația este alta, pentru acut eu nu am voie să refuz pacienții, este codul deontologic. În clipa în care este vorba de un pacient cronic, unde viața nu-i este în pericol am voie să refuz”, a spus medicul.

Vlad Damian Vintilă a mai spus că declarațiile deputatului Manolache a iritat corpul medical din România.

Orice pacient ca să poată să fie consultat în sistemul public are la dispoziție mai multe căi: dacă este o urgență se adresează camerei de gardă, dacă nu este o urgență se adresează policlinicii și este văzut acolo. „El  nu va putea să vină de pe stradă și să zică vreau să mă vedeți acum. În cazul dânsului pot să spun îmi pare rău nu pot să te văd îmi declin competența”, a precizat medicul.

Finul premierului Victor Ponta, Marius Manolache, a declarat pentru gândul că nu se poate egalitate între un demnitar, care „are o răspundere extraordinară” și un „cetățean normal, fie el muncitor, inginer, medic”.

„Eu cred că nu putem să punem egalitate între un demnitar, înalt funcționar public, care are o răspundere extraordinară și un cetățean normal, fie el muncitor, inginer, medic,  șamd.”, a declarat pentru gândul, Marius Manolache.

Deputatul PSD a explicat că revenirea la pensiile speciale pentru parlamentari este „o chestiune de bun simț”. Acestuia i s-a atras atenția că sunt oameni care au o pensie de 1.200 de lei după 40 de ani de muncă.

„Dar nu sunt înalți demnitari. Mi se pare un respect față de cei care vin în Parlament pentru că calitatea de înalt demnitar nu o poate avea toată lumea, sunt câteva sute de oameni în țara asta, nu sunt mai mulți. Nu mi se pare un efort bugetar extrem de mare”, a replicat Manolache.