Subiecte și barem Evaluare Națională 2015 ROMÂNĂ. Ce s-a dat anul trecut la această materie

Publicat: 22 06. 2015, 11:15
Actualizat: 14 01. 2020, 16:29

Subiecte și barem Evaluare Națională 2015 română. Gândul publică subiecte le la Evaluare Națională 2015 imediat ce acestea vor fi disponibile. De asemenea, gândul publică toate informațiile despre Evaluare Națională 2015 – calendar, subiecte barem și Rezultate Evaluare Națională 2015.

La primul subiect, elevii au primit un fragment din basmul „Lupul năzdrăvan și Făt-Frumos” pe baza căruia trebuia să rezolve cinci cerințe: să dea antonime pentru cuvintele „frumoasă” „bucurie” „venea”, să explice rolul unei cratime, să formuleze două idei ale textului și să explice semnificația unei secvențe.

De asemenea, pe baza aceluiași text, elevii de clasa a VIII-a aveau de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să argumenteze apartenența la specia basm a fragmentului dat spre analiză.

La subiectul al doilea, elevii au primit un text non-literar la prima vedere – articolul E ziua iei românești: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată”. Pe baza acestuia le-au capacitatea de a înțelege un text și le-au fost verificate cunoștințele de gramatică: au avut de analizat morfologic cuvintele „românească” și „garderobă” și sintactic cuvintele „patru” și „ia”. În plus, elevii au avut de identificat o propoziție principală și una secundară și de alcătuit o frază care să conțină o completivă indirectă introdusă prin pronumele relativ „care”.

A doua compunere au avut ca temă prezentarea unei întâmplări petrecute într-o zi de sărbătoare.

În 2014, la primul subiect de la proba română, absolvenții de clasa a VIII-a au primit un text la prima vedere din poezia Rânduri pentru Anul Nou”, de Ion Minulescu. Pe baza acestuia , elevii au avut de rezolvat cinci cerințe: sinonime pentru trei cuvinte, explicarea unei virgule, precizarea măsurii primelor două versuri ale poeziei, numirea a două trăsături ale genului liric și explicarea titlului. Tot pe baza acestui text, absolvenții claselor a VIII-a au avut de redactat o compunere în care să-și exprime opinia despre semnificația mesajului poeziei semnate de Minulescu.

La subiectul al doilea, elevii au avut de rezolvat șase cerințe pe baza unui text publicistic la prima vedere.

La ultimul punctul, elevii au avut de redactat o narațiune de 80-150 de cuvinte în care să povestească o întâmplare petrecută în timpul unui eveniment organizat la școală în cadrul căruia au întâlnit un scriitor contemporan.

„Rânduri pentru Anul Nou”, de Ion Minulescu

Citeste mai mult: adev.ro/n7h6k6

Absolvenții de clasa a VIII-a primesc două subiecte, cu mai multe cerințe fiecare. Ministerul Educației a publicat pe EDU.RO modele de subiecte pe care le pot primi elevii de clasa a VIII-a.

Subiecte și barem Evaluare Națională 2015 română. Cum se face admiterea

Proba scrisă de la Limba Română de la  Evauare Națională 2015 începe la ora 9:00, moment în care se deschid plicurile sigilate care conțin varianta de subiecte multiplicată, în fiecare sală în care se susține examenul.

Accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfășoara probele scrise.

Ministerul Educației a decis ca media de admitere se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%,  și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere.

Calculul mediei de admitere se face astfel: MA= (ABS+3 EN):4 (media de admitere este egală cu media generală de absolvire de la gimnaziu plus de trei ori media generală de la evaluarea națională, totul împărțit la patru)

Unde:  MA = media de admitere;  ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a; EN = media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a

Evaluare Națională 2015. Calendar

22 iunie – limba și literatura română – probă scrisă

23 iunie  – limba și literatura maternă – probă scrisă

24 iunie – matematica – probă scrisă

26 iunie – afișarea rezultatelor (până la ora 16)

26 iunie – depunerea contestațiilor (orele 16 – 20)

27 iunie-29 iunie – rezolvarea contestațiilor

30 iunie – afișarea rezultatelor finale după contestații