Țânțarul-tigru ajunge în România, purtând peste 20 de virusuri

Publicat: 15 08. 2015, 18:01
Actualizat: 08 09. 2017, 12:33

Țânțarul-tigru a ajuns la granița României, venind dinspre zona de sud-est și pătrunderea pe teritoriul țării este inevitabilă, spun specialiștii citați de Realitatea TV.

Schimbările climatice modifică arealul de dezvoltare a insectelor. Este și cazul țânțarului-tigru, care este purtător al unor boli tropicale extrem de periculoase.

„Au fost depistate cazuri izolate de țânțari-tigru mai ales în depozitele de anvelope uzate. Este cea mai sigură metodă de transport pentru această specie de țânțari. Țânțarul-tigru va ajunge în curând și la noi, nu putem scăpa. Lipsa ploilor ajută totuși la limitarea invaziei”, a declarat pentru Realitatea TV biologul Constantin Răduțu.

O specie de țânțar, numită Aedes albopictus sau „Asiatic Tiger”, purtătorul meningitei West Nile, dar și al altor boli transmisibile la om, a ajuns în Europa și s-ar putea stabili în România.

Țânțarul-tigru poate fi purtătorul a peste 20 de virusuri, dintre care 7 sunt periculoase pentru om. Între aceștia șapte se numără și virusul Chikungunya și virusul Denga, care provoacă febra Denga, boală infecțioasă declanșată de diferite virusuri din grupa arbovirusurilor.

Denga este transmisă omului prin înțepătura de țânțar. Această este o boală endemică, survenind în epidemii în numeroase regiuni calde ale globului în principal (Asia de Sud-Est, Pacific, Africa, America Centrala si de Sud, Caraibe).

Pe de altă parte, specialiștii epidemiologi români sunt de părere că indiferent dacă țânțarii vor încerca să supraviețuiască în această parte a Europei, aceștia nu vor rezista pe termen lung, din cauza schimbărilor climatice din următorii ani. Așadar, deși Aedes albopictus s-ar putea stabili pentru un an în România, specia de insecte purtătoare de viruși ar muri în doi-trei ani.