CE TIP de coronavirus a ajuns în România. Un medic reputat explică ce înseamnă forma S de coronavirus

Publicat: 15 03. 2020, 17:50
Actualizat: 15 03. 2020, 17:56
Ce inseamna forma S de coronavirus

Desi coronavirusul poate afecta orice populatie, se pare ca în Wuhan si în Italia este prezent serotipul L, iar in Romania serotipul S, spune un medic reputat de la noi.

Diferența de agresivitate a noului virus ține de susceptibilitatea genetică a populatiei, virusul nou corona intrand în celula omului prin receptorul ACE2 (enzima de conversie a angiotensinei), arată specialistul. Prof. dr Olga Simionescu scrie, pe pagina sa de Facebook, o sinteză a ceea ce știm, trebuie să știm și care vor fi efectele pe termen lung ale coronavirusului.

Cel mai interesant este că, explică medicul, se pare ca în Wuhan (de unde a pornit) și in Italia a fost serotipul L, mai agresiv iar în Romania serotipul S, mai „blând”. Aceasta este legată de susceptibilitatea genetică a populației, explică medicul.

„1. Este un virus cu ARN, din familia virusurilor Corona cunoscute inca din 1960, la oameni si animale (pasari, mamifere). Se numeste “noul corona” fiindca au mai fost infectii cunoscute in 2002 (SARS-CoV) si in 2012 (MERS-CoV). Noul Corona Virus are simbolul SARS-CoV-2 si determina boala COVID-19. El a inceput in Wuhan in 2019, decembrie si s-a raspandit in intreaga lume.

2. Fiind virus cu ARN (beta corona virus), face mutatii, parte naturala a ciclului celular, astfel ca exista doua serotipuri principale: L agresiv, cu diseminare rapida si S mai bland, cel clasic. Desi virusul poate afecta orice populatie, se pare ca in Wuhan (de unde a pornit) si in Italia a fost serotipul L, iar in Romania serotipul S. Aceasta este legata de susceptibilitatea genetica a populatiei, virusul nou corona intrand in celula omului prin receptorul ACE2 (enzima de conversie a angiotensinei). Exista contestatari ai teoriei mutationale, inclusiv o voce de la Yale, pe motiv ca din lantul lung de nucleotide (30000) doar cateva ar fi afectate. Insa eu cred ca formele diferite de boala nu tin doar de imunitatea individului, ci si de aceste doua tulpini”. DETALII AICI

Vestea bună este că românii sunt predispuși genetic să facă forma „ușoară” a COVID-19, consideră medicul specialist.

În urmă cu câteva zile, renumitul profesor Adrian Streinu-Cercel, șeful de la „Matei Balș”, spunea că „sunt două forme de coronavirus, una mai ușoară și una mai complicată. Evident, în Italia este forma mai complicată, de tipul L, dar care este și în România”.

Din fericire, chiar dacă România a importat temutul virus chinezesc din Italia, situația este mult diferită la noi de ceea ce se întâmplă în Peninsulă. Din cele 123 de cazuri identificate în România până în prezent, majoritatea sunt asimptomatice, aproximativ 10 persoane s-au vindecat complet, iar un singur caz este mai grav.

Pentru medici, este clar că „bărbații sunt mai expuși decât femeile. În principal, plămânul este afectat de acest virus şi în mod secundar celelalte organe. Pentru a funcţiona avem nevoie ca toate organele să fie oxigenate la valori maximale, iar această oxigenare a organelor interne se produce cu ajutorul plămânului. Plămânul este cel care permite accesul oxigenului în alveole şi, din păcate, acest virus nu face altceva decât dezlipeşte pneumocitele, celulele care sunt specifice plămânului, de pe membrana bazală şi practic fără pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze, practic omul se sufocă văzând cu ochii. Şi atunci în terapie intensivă noi intervenim cu un aparat de ventilaţie special, plus suport respirator de plămân artificial şi practic scoatem sângele din organismul pacientului, îl trecem prin nişte filtre şi pe urmă în reintroducem oxigenat, evident că aceste proceduri se fac cu nişte costuri care sunt uriaşe, dar reuşim să salvăm vieţi”.

Adrian Streinu-Cercel a mai declarat și că este „falsă cu majuscule” teoria conform căreia în China foarte mulți pacienți s-au vindecat de coronavirus cu vitamina C.

Ca soluții eficiente de prevenție, Cercel crede că trebuie limitate deplasările şi aglomeraţiile care nu sunt necesare.