ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR. Google oferă ÎNDRĂGOSTIȚILOR un Doodle de ZIUA lor

Publicat: 14 02. 2014, 07:08
Actualizat: 29 07. 2014, 22:21

ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR. Noul logo interactiv al Google este realizat sub forma unei animații, în care un personaj masculin îi oferă iubitei lui o inimă roșie.

„La mulți ani de ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR! Creează ciocolată!” – este mesajul transmis de Google România utilizatorilor săi, vineri, de Valentine’s Day.

Dacă apasă pe inima din centrul logoului Google, utilizatorii intră într-un joc prin intermediul căruia pot să își prepare ciocolata preferată, pe care o pot ambala ulterior într-o cutie roșie în formă de inimă. Cutia poate fi distribuită apoi pe rețelele de socializare Google+, Facebook și Twitter.

Google își schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR. Valentine’s Day este ziua în care, în fiecare an, îndrăgostiții din toată lumea își fac cadouri dintre cele mai diverse, celebrând astfel dragostea care îi leagă, însă această sărbătoare nu a avut dintotdeauna o importanță deosebită, ci a prins contur odată cu trecerea timpului.

Prima atestare a zilei de 14 februarie – ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR a fost în anul 498, când trei sfinți au fost numiți de papa Gelasius I, data celebrării acestora fiind această zi.

Însă sărbătoarea de ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR rămâne asociată cu numele Sfântului Valentin din Roma, care a fost trimis la închisoare pentru că oficia în secret căsătorii pentru soldații cărora le era interzis acest lucru. În timp ce se afla în închisoare, el ar fi vindecat-o pe fiica gardianului său, Asterius. Se pare că, înainte de execuție, i-ar fi trimis acesteia o scrisoare pe care a semnat-o cu „al tău Valentin”, în semn de bun rămas.

Lupercalia, sărbătoare celebrată în Roma antică între 13 și 15 februarie, reprezintă „strămoșul” sărbătorii de ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR de astăzi. Această sărbătoare, ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR, ajuta la purificare și fertilitate și implica ritualuri păgâne, inclusiv sacrificarea unei capre și biciuirea femeilor care își doreau să aibă un copil. Interzisă de papa Gelasius I în 494, această sărbătoare a fost înlocuită de Valentine’s Day.

În mitologia romană, Cupidon, fiul lui Venus, este zeul dragostei, iar imaginea sa este asociată cu ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR. La naștere, Jupiter a vrut să scape de Cupidon, dar mama sa, Venus, l-a ascuns în pădure, unde acesta a învățat să folosească arcul pe animale, înainte de a-l folosi pentru a lega destinul oamenilor.

ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR. La origine, sărbătoarea care celebrează iubirea cuplurilor a fost de fapt cea a celibatarilor. Această zi reprezenta o ocazie pentru fetele tinere de a se ascunde pe aleile întunecate ale satului lor, în speranța de a fi găsite de bărbații singuri. Pasul următor era să se căsătorească.

Primele momente când ziua de 14 februarie a devenit una care celebrează dragostea se înregistrează în secolul al XIV-lea, când au apărut primele scrieri de dragoste. Convinși că 14 februarie este ziua în care păsările se adună, englezii încep să trimită bilețele de dragoste pe care le numesc „My Valentine”. Geoffrey Chaucer menționează această sărbătoare populară în scrierile sale din 1382.

În Evul Mediu, de ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR, atât băieții, cât și fetele trăgeau la sorți un nume dintr-un bol pe care trebuia să îl poarte pe mânecă toată săptămâna următoare.

Prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR a apărut la sfârșitul anilor 1800, iar cel care a venit cu această idee a fost Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată.

O altă curiozitate despre ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR este din epoca medievală, când femeile consumau alimente considerate „bizare” de Ziua îndrăgostiților, pentru că, potrivit superstițiilor, le-ar fi ajutat să-și viseze viitorul soț.

De asemenea, în fiecare an, de 14 februarie – ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR, în casa Julietei, care se află în Verona, Italia, sunt trimise peste 1.000 de scrisori adresate Julietei Capulet, celebra eroină din opera shakespeariană.

De-a lungul timpului, de ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR, au fost dăruite o mulțime de cadouri impresionante. De exemplu, în 1557, Diane de Poitiers a primit din partea lui Henric al II-lea proprietatea regală din Chenonceau. De asemenea, în 1631, împăratul Shâh Jahân a construit Taj Mahal pentru soția sa, Mumtaz Mahal, care a murit după ce a dat naștere celui de-al 14-lea copil.

Totodată, ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR este momentul pe care peste 220.000 de persoane îl aleg în fiecare an pentru a cere în căsătorie persoana iubită.