Cum să-i ajutăm pe copii să se adapteze mai bine la școală

Publicat: 07 11. 2013, 13:45
Actualizat: 28 09. 2018, 11:25

Întoarcerea la școală poate fi un moment dificil pentru  copiii care se întorc din vacanță. Tranziția către un program strict, cu multe ore petrecute la școală și alte ore pentru temele de acasă este dificilă pentru cea mai mare parte a elevilor.

Soluția pentru ca elevii să se adapteze mai repede la programul școlar vine din partea unei  profesoare de la Universitarea Limerick  din Irlanda, care a realizat un set de tehnici atât pentru elevi, cât și pentru părinți, astfel încât tranziția la programul școlar să fie mult  mai ușoară.

Tehnici utile pentru elevi

Copiii ar trebui în primul rând să înceapă învățarea prin joacă. Înainte să înceapă învățarea propriu-zisă copiii ar trebui să facă un puzzle sau un joc de inteligență care să-i ajute să se concentreze la realizarea temelor.

Hobby-urile din vacanță trebuie continuate și în timpul școlii, arată profesoara de la Universitarea Limerick din Irlanda.

„Fie că a învățat o limbă străină, fie că a urmat un sport sau pur și simplu și-a făcut mai mulți prieteni  din afara școlii în timpul vacanței, acest hobby îl va ajuta să aibă mai multă încredere în sine la clasă”, consideră Sarah Moore, profesoară  la Universitatea Limerick.

Cititul de plăcere este o altă tehnică care îi poate ajuta mai bine pe elevi, deoarece îi ajută să citească fluent și le dezvoltă imaginația.

Motivarea este o altă tehnică prin care elevii pot obține rezultate mult mai bune la învățătură. „Elevii ar trebui să scrie pe o foaie de hârtie toate lucrurile pe care le-au învățat în anul școlar precedent și astfel vor începe cursurile plini de energie.

Amintirea notelor obținute la materii învățate la școală poate fi foarte utilă pentru elevii care se întorc la școală, deoarece îi poate ajuta să-și facă un plan pentru anul următor. „Îi va ajuta să vadă în ce domenii ar trebui să se concentreze mai mult”, mai spune profesoara.

Ce trebuie să facă părinții

La rândul lor, părinții ar trebui să țină seama se niște reguli  pentru a-i ajuta într-un fel pe copiii lor. „Organizarea este un lucru esențial pentru părinți. Ei ar trebui să-și facă o listă cu cele necesare pentru școală, de la caiete până la uniforma.

Ei ar trebui să-și facă un orar bine stabilit la începutul anului  școlar astfel încât să-i ajute pe copii să intre în rutină”, arată profesoara. Părinții ar trebui să-i încurajeze pe copiii lor să-și țină un jurnal de vacanță. Acest lucru îi va ajuta să-și formeze abilități importante pentru școală cum ar fi scrisul și în același timp gândirea analitică.
Înainte de a se termina vacanța de vară, părinții ar trebui să-și facă un program, dar fără să uite să se ditreze alături de copiii lor. Părinții care fac activități educaționale precum puzzle-urile și rebusurile își mențin mintea trează. Profesoara de universitatea irlandeză arată că părinții ar trebui să-și ajute copiii să folosească foarte mult culorile pentru diferite activități pe care le fac fie la școală, fie acasă. „Culorile sunt foarte importante pentru copii, deoarece elevii nu gândesc în alb și negru”, mai arată profesoara.

Cum e simțită reîntoarcerea la școală la diverse vârste

Studiile despre învățare arată că la diverse vârste copiii învață diferit. Între 7 și 10 ani întoarcerea la școală poate fi așteptată cu nerăbdare de către cei mici. De aceea, la această vârstă elevii ar trebui încurajați să să-și petreacă mai mult timp cu prietenii pe care și i-au făcut peste vară. Între 11 și 13 ani, în preadolescență, elevii sunt preocupați de cum sunt priviți de către colegii lor și aceasta va fi una dintre preocupările lor principale.

Atunci când se întorc la școală, adolescenții  între 14 și  17 ani sunt preocupați de examenele care vor urma pentru ei. Specialiștii susțin că în aceste situații  părinții nu ar trebui să ignore deloc sentimentele copiilor și să vorbească deschis despre preocupările lor privind examenele.