1 MAI 2012. De ZIUA MUNCII, partidele încing grătarele electorale

Publicat: 14 05. 2012, 15:08
Actualizat: 14 05. 2012, 15:54

De Ziua Muncii 2012 abundă petrecerile câmpenești sponsorizate politic. Cum campania electorală bate la ușă politicienii profită la maximum, iar ziua de 1 mai este un prilej numai bun pentru băile de mulțime și mobilizarea alegătorilor cu mici și bere.

Moldova va fi în plină sărbătoare de 1 mai, mai multe petreceri fiind programate de liderii politici ai organizațiilor județene. La Vaslui, PSD este singurul partid care va sărbători 1 mai prin adunări publice, liderii social-democrați hotărând să-și scoată oamenii la ștrand, la o muzică bună și plăcinte, scrie Mediafax. Deși era programată o manifestație de protest împotriva Guvernului Ungureanu, liderii PSD Vaslui au renunțat la acest proiect, dat fiind faptul că moțiunea de cenzură a trecut.

La Iași, tot social-democrații se mobilizează 1 mai. „Va fi o acțiune în aer liber de Ziua Muncii, mai ales că se anunță vreme bună”, a spus Daniel Mătăsaru, vicepreședintele Organizației Municipale a PSD Iași.

Liberalii ieșeni spun că de 1 Mai vor organiza „un team-building la iarbă verde”, pentru tinerii din partid.
„Va fi un team-building intern, o ieșire la iarbă verde, la care vor fi prezenți tinerii din PNL Iași. Nu e o acțiune adresată electoratului”, a spus Marius Dangă, secretar coordonator al PNL Iași.

În ce privește situația la Botoșani, primarul PDL, Cătălin Flutur, a decis să invite oamenii la mișcare în aer liber, în cadrul proiectului „1 mai verde ca altul”. „Sunt mai multe manifestări sub această siglă, o paradă a liceelor, un cros al orașului, concursuri pentru botoșăneni. Toate astea pentru că Botoșaniul a fost desemnat Capitala Verde a României”, susține viceprimarul municipiului, Cătălin Alexa.

În același județ, celelalte formațiuni politice susțin că nu au pregătit nimic special, președintele PNL Botoșani, Florin Țurcanu, spunând că se așteaptă la petreceri câmpenești cu mici și bere.

La Brașov, mici, bere și ecologie

Nici la Brașov situația nu este foarte diferită, PSD-ul fiind lider la organizat asemenea serbări. De 1 mai, prim-vicepreședintele organizației județene, Cătălin Leonte, a anunțat că va face obișnuita petrecere cu mici și bere în cartierul Noua din Brașov, fiind invitați atât membrii de partid, cât și simpatizanții partidului.

„Va fi un eveniment așa cum se organizează în fiecare an. Va fi tot în zona Noua, dar de data aceasta va fi amplasat pe un ștrand privat. Nu știu să vă spun ce buget va fi alocat, pentru că asta depinde de numărul de persoane care vor veni, depinde și cum va fi vremea. Noi avem aici 6.000 de membri, dar nu se știe dacă vor veni toți”, a spus Leonte.

Pentru a veni în „ajutorul” social-democraților, Partidul Ecologist Român se ocupă cu ce rămâne după petrecere. Mai exact, PER a lansat prima ediție a concursului „Trofeul Ecologistului brașovean”, liderii partidului împărțind trofee pentru cei care nu vor lăsa gunoaie în urma lor la petrecerea de 1 mai.

„De 1 Mai, ne vom perinda și vom parcurge toate zonele tradiționale de picnic ale brașovenilor, de la Pietrele lui Solomon, La Iepure până pe Valea Timișului, iar acolo unde vom găsi grupuri civilizate, care vor dovedi că respectă natura, le vom oferi în dar grătare, ustensile pentru grătar sau aprinzătoare pentru grătar, împreună cu o diplomă de Ecologist fruntaș”, a spus Daniel Micu, președintele PER Brașov.

La Deva oamenii vor putea petrece în ritm de muzică populară timp de patru zile (28 aprilie -1 mai), serbarea fiind organizată de primarul Mircia Muntean, candidat din partea Uniunii Social Populare, acesta specificând că banii nu vor fi luați din bugetul local.

La Arad, mii de porții de tocăniță, șepci și tricouri

PDL Arad va întâmpina ziua de 1 mai cu petreceri câmpenești, unde liderii organizației județene vor împărți mii de porții de tocăniță, tricouri și sepci.

„Vom avea aproximativ 500 de porții de tocăniță în fiecare cartier. În funcție de cum putem să ne organizăm, vom mai oferi și mititei celor care vin alături de noi. Noi sperăm să ne adunăm vreo 3.000 de oameni”, a declarat viceprimarul PDL Arad, Geanina Pistru.

Și la Cluj sunt așteptate serbări câmpenești organizate de USL, unde sunt așteptate aproape 500 de persoane, aceasta fiind prima petrecere din ultimii 4 ani, organizată de 1 Mai.

Dacă primăria Bistrița mizează pe spectacole, concerte, grătare și bere, candidatul PPDD Lucian Adrian Ungur va oferi gulaș și bere pentru aproape 400 de persoane.

Constanța- centrul petrecerilor de 1 Mai

Se știe că primarul Constanței, Radu Mazăre, este un împătimit al petrecerilor, motiv pentru care și în acest an va scoate din buget 200.000 de lei pentru toți care vor să petreacă, indiferent de culoarea politică.

„De 1 Mai muncitoresc organizăm spectacole în trei zone din oraș, respectiv Km 4-5, la Brick și în parcul Tăbăcărie. Vor fi mici, bere și muștar, pentru pensionari în special, dar sunt așteptați să vină toți constănțenii. Vor cânta cu acest prilej Maria Cârneci, Nelu Ploieșteanu și Ion Amititeloaie”, a spus Mazăre.

Nici în Prahova PSD-ul nu se lasă, organizând serbări câmpenești în mai multe localități, atât pentru membrii de partid, cât și pentru simpatizanți. Aceștia sunt invitați la concerte și meciuri de fotbal, micii și berea fiind la discreție.

Potrivit secretarului executiv PSD Prahova, Rareș Enescu, citat de Mediafax, astfel de spectacole vor fi organizate în mai multe localități din județ, unde primăriile sunt conduse de social-democrați.

Vanghelie: Facem un concert să ne simțim bine, să bem un Pepsi și o Cola

La București însă, primarul sectorului 5 a spus că va organiza un concert în Parcul Izvor, unde nu se vor servi mici și bere, ci invitații vor putea bea Pepsi și Cola. „De 1 Mai facem un concert frumos și-i invităm în Parcul Izvor pe toți tinerii din București. În acest moment nu trebuie dată o interpretare politică. Ca atare decât unii să beneficieze de satisfacția petrecerii și alții să înțeleagă de la televizor alte lucruri mai bine facem un concert să ne simțim bine, să bem un Pepsi și o Cola și să ne ducem acasă să ne gândim cum ne va fi viața mai bună în următoarea perioadă”, a spus Vanghelie.

„Campania electorală nu se amestecă cu mici, bere și alcool”

Deși se vor organiza petreceri în mai multe orașe din țară, la Sălaj politicienii au renunțat la a mai serba cu mare fast Ziua Muncii. Liderii PDL au anunțat că anul acesta nu vor mai fi serbări, asta pentru că alcoolul are efecte negative asupra creierului, iar campania electorală n-ar trebui să fie însoțită de așa ceva. „Campania electorală nu se amestecă cu mici, bere și alcool. Alcoolul afectează cerebelul și noi nu vrem să le distrugem oamenilor neuronii, spre a-i convinge să ne voteze. Noi îi convingem să ne susțină prin seriozitate și prin proiectele realizate, nu cu mici, bere și alcool”, a susținut coordonatorul campaniei electorale PDL Sălaj, Septimiu Țurcaș.