Ambasadorul rus la București, convocat la MAE după moartea lui Navalnîi /„Răspunderea revine exclusiv Rusiei”

Publicat: 21 02. 2024, 16:51

Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, în legătură cu decesul subit în închisoare al politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi.

Ministrul de resort Luminița Odobescu a dat dispoziție miercuri, 21 februarie, ca Valeri Kuzmin să fie convocat.

Reprezentantul MAE a subliniat că răspunderea pentru moartea lui Aleksei Navalnîi revine exclusiv autorităților ruse și a evidențiat nevoia unei investigații transparente, independente, cuprinzătoare cu privire la circumstanțele în care s-a produs decesul.

MAE mai transmite că autoritățile ruse sunt obligate moral să transmită „neîntârziat” trupul neînsuflețit al lui Aleksei Navalnîi familiei acestuia.

Convocarea ambasadorului rus reflectă poziția consecventă a României de condamnare a încălcărilor masive și sistematice ale drepturilor omului și libertăților fundamentale în Federația Rusă, respectiv solicitările de respectare de către Federația Rusă a angajamentelor asumate la nivel internațional în acest domeniu, se spune într-un comunicat remis presei miercuri.

Valeri Kuzmin a fost convocat de mai multe ori la Ministerul Afacerilor Externe după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Tot mai multe țări membre ale Uniunii Europene, dar și Marea Britanie, i-au convocat pe diplomații ruși să răspundă privind moartea lui Alexei Navalinîi.

Potrivit Serviciului Federal al Penitenciarelor, politicianul de opoziție Alexei Navalnîi, deținut în colonia arctică cu regim special Lupul Polar, a murit după o plimbare, în după-amiaza zilei de 16 februarie. Cadavrul nu a fost eliberat până acum în ciuda demersurilor făcute de familie.

CITEȘTE ȘI:

Luminița Odobescu acuză regimul lui Putin pentru moartea lui Navalnîi / „Va rămâne un simbol al luptei pentru democrație”

Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei, convocat de urgență de Luminița Odobescu la Externe, în cazul dronelor. România acuză Moscova de crime de război