Antonescu: CSAT se ocupă de apărare și siguranță, nu putea fi convocat pentru anchetele procurorilor

Publicat: 15 08. 2012, 21:22
Actualizat: 16 08. 2012, 14:29

Președintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că deși există semne de întrebare în legătură cu acțiunile Parchetului privind votul de la referendum, CSAT nu poate fi convocat pe această speță întrucât instituția se ocupă, potrivit legii, de apărare și siguranță națională.

„Am auzit discuții publice despre nevoia de a convoca, în fața acestei situații, CSAT, și aș vrea să folosesc acest prilej ca să clarificăm niște lucruri în conformitate cu Constituția. Înțeleg foarte bine îngrijorarea unor oameni, a unei bune părți din opinia publică, față de cele ce se petrec și de aceea am și solicitat aceste lucruri (lămuriri publice, n.r.) procurorului general, CSM și ministrului Justiției. CSAT este însă altceva”, a explicat Antonescu.

El a citit articolul 119 din Constituție, unde se stipulează că CSAT organizează și coordonează unitar activitățile care privesc apărarea țării și securitatea națională, participarea la menținerea securității internaționale și la apărarea colectivă în sistemele de alianță militară, precum și la acțiuni de menținere sau restabilire a păcii.

„Oricâte semne de întrebare ar putea exista – și există – în legătură cu acțiunile Parchetului, nu cred că putem vorbi în acest caz nici de apărare, nici de siguranță națională și nici de acțiuni de restabilire a păcii”, a spus Antonescu.