„Ce a spus în plen e o mare prostie”. Discursul lui Ghiță, făcut praf de Traian Băsescu

Publicat: 01 04. 2016, 00:08

”Discursul lui Ghiță este o mare prostie. Putem să-l punem și pe seama omului care se vedea în fața unui vot legat de arestare, dar e o mare prostie șirul de afirmații. De unde până unde Iohannis cu dosar, de unde până unde știe el că Zgonea are două dosare…”, a declarat joi seara șeful statului la B1Tv.

El a admis însă că Sebastian Ghiță ”e un om bine informat prin geneza lui, prin parvenirea lui în lumea de afaceri și pe urmă în viața politică”, dar a arătat că nu crede că informațiile prezentate de acesta sunt reale.

”Ce m-a surprins pe mine la Ghiță: o grijă părintească de Victoraș Ponta”, a adăugat fostul șef de stat, întrebându-se cum „un puști” a ajuns să dea un împrumut de 90 de milioane de euro.

Întrebat dacă a primit vreo informare de la SRI despre Ghiță cât timp a fost la Cotroceni, Băsescu a negat.

Pe de altă parte, deși a negat că Sebastian Ghiță se numără printre parlamentarii cinstiți, fostul șef de stat nu a condamnat votul Parlamentului în acest caz, ci, pe tot parcursul intervenției sale, a apărat Legislativul.

El a susținut că are loc „o demolare sistematică a organului suprem”, o „practică lansată în 2015 ce distruge credibilitatea unei instituții” și a condamnat „sistemul ostentativ de arestare a oamenilor direct din Parlament”.

Băsescu a mai afirmat că ”se cere arestarea de multe ori inutil”. ”Poți să anchetezi și fără să ceri arestare preventivă”, a conchis el, referindu-se la parlamentari.

Deputatul PSD Sebastian Ghiță, pentru care procurorii DNA au cerut încuviințarea reținerii și arestării preventive, a susținut miercuri, în plenul Camerei Deputaților că mai mulți lideri politici ar fi amenințați cu dosare penale, dând exemplul președinților Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și a Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. În context, el a afirmat că președintele Klaus Iohannis ar fi „în pragul unei demisii” pentru că ar exista un dosar pe numele soției sale, Carmen Iohannis.

Ghiță a mai susținut că, de trei luni, procurorii încearcă să facă un dosar și pe numele soției fostului premier Victor Ponta. Deputatul a mai spus că sursa de informații este un site de știri.